DW: O Τσίπρας έχει αποτύχει . Προς το παρόν αγοράζει πολύτιμο χρόνο

Ο Τσίπρας μεταξύ Ζωής και Μέρκελ για τη συμφωνία-γρίφο

Αντιμέτωπος με δύο σκοπέλους βρίσκεται ο πρωθυπουργός στα σχέδια του να έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη το βράδυ η ψήφιση της νέας συμφωνίας.

Ο Τσίπρας διάλεξε να θάψει τον λαό στην Βουλή , την ώρα που… ο λαός κάνει  τα μπάνια του !!

o-tsipras-metaksu-zwis-kai-merkel-gia-ti-sumfwnia-grifo

Οι ειδήσεις από την Αθήνα ότι οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ακούγονται στην αρχή πολύ θετικές. Ζητωκραυγές όμως δεν χωρούν. Η νέα συμφωνία με τους δανειστές, το νέο «μνημόνιο» είναι η απόδειξη της αποτυχίας.

Τα άνωθεν επισημαίνει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες, Μπερντ Ρίγκερτ, σε άρθρο του για την ελληνική συμφωνία.

Όπως αναφέρει, η ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια δείχνει ότι τα δύο πρώτα πακέτα βοήθειας καθώς και κούρεμα του χρέους δε βοήθησαν.

Οι έως τώρα συνταγές του Eurogroup και του ΔΝΤ δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τώρα για τρίτη φορά επιλέγεται η ίδια συνταγή, συνεχίζει στο ίδιο ύφος.

«Τα νέα μέτρα και οι όροι της συμφωνίας επηρεάζουν σε βάθος το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους. Είναι το αποτέλεσμα πολλών μεταρρυθμίσεων που δεν εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία. Έτσι δημιουργείται η απορία πώς αυτό το κράτος θα μπορέσει να βρεθεί σε καλή δημοσιονομική θέση και να προωθήσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης» συμπληρώνει ο δημοσιογράφος.

Όπως υπενθυμίζει, ο στόχος είναι η Ελλάδα σε τρία χρόνια να μπορεί και πάλι να εξυπηρετήσει από μόνη της το χρέος της και να επανέλθει στις διεθνείς αγορές. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλά μία ονομαστική μείωση του χρέους αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ.

Το Eurogroup θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο και γι’ αυτό και το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο. Έτσι εντείνονται οι συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης των δανείων στο διηνεκές. Το αρχικό σχέδιο, να μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί το χρέος της με δικές της αποκλειστικά δυνάμεις έχει έτσι κι αλλιώς αποτύχει.

O Τσίπρας έχει αποτύχει

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε έχοντας υποσχεθεί ότι δε θα λάμβανε κανένα πακέτο βοήθειας, ότι δε θα επέτρεπε στην τρόικα να επισκεφτεί τη χώρα και ότι θα ελάφρυνε τους πολίτες από τα μέτρα λιτότητας. Όμως, στο τέλος πρακτικά δέχθηκε τα πάντα για να εξασφαλίσει το ταχύτερο χρηματοδότηση.

Εάν αυτή η φορά τηρήσει τις υποσχέσεις του, είναι σίγουρα αμφίβολο. Το φθινόπωρο του 2014 όλα έδειχναν πως τα χειρότερα είχαν αποφευχθεί. Αλλά, μετά την κυβερνητική αλλαγή και τους αδιανόητους και ανεύθυνους τακτικισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 η χώρα μπήκε σε ύφεση, το κράτος και οι τράπεζες είναι στα πρόθυρα πτώχευσης. Είναι ένας σίγουρα συγκλονιστικός απολογισμός.

«Προς το παρόν αγοράζεται πολύτιμος χρόνος. Πώς όμως θα χρησιμοποιηθεί; Εάν αποτύχει και το τρίτο πακέτο βοήθειας, τότε ίσως η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα μπορεί να αποφευχθεί» καταλήγει η ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείου από τις Βρυξέλλες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s