Απρόβλεπτη χρονιά για τον Τουρισμό

Μπορεί το κλίμα στην τουριστική αγορά να έχει μεν βελτιωθεί πρόσκαιρα, (εξάλλου διανύουμε τον πιο “καυτό” μήνα της σεζόν από πλευράς ζήτησης), η αγωνία όμως παραμένει.

Το σφοδρό χτύπημα που δέχθηκε η αγορά μετά την τραπεζική αργία και τα capital controls εξακολουθεί να αφήνει το αποτύπωμά του στην τουριστική οικονομία, εντούτοις, όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις, η ζήτηση και οι αφίξεις ανακάμπτουν σταδιακά, κάτι που καθιστά μάλλον εφικτό το στόχο για 25 εκατ. τουρίστες φέτος, δηλαδή ένα εκατομμύριο παραπάνω σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Οι ίδιοι όμως παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η φετινή χρονιά είναι απρόβλεπτη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Όπως εξηγούν φορείς της αγοράς πιο συγκεκριμένα, το γεγονός πως μετά την επιβολή των capital controls δεν σημειώθηκε σαρωτικό κύμα ακυρώσεων στις προγραμματισμένες κρατήσεις, σε συνδυασμό με τις γενναίες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να περιορίσουν τις ενδεχόμενες απώλειες στην ζήτηση, αποτέλεσαν τα “σωσίβια” της φετινής σεζόν, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ανταγωνισμός από την Ισπανία (η οποία διανύει την καλύτερη θερινή περίοδο των τελευταίων χρόνων) βρίσκεται στο ζενίθ.

Τα τελευταία στοιχεία των αφίξεων μέχρι και τον Ιούλιο είναι θετικά, αν και οι προσδοκίες πριν την καλοκαιρινή σεζόν ήταν σαφώς μεγαλύτερες.

Η αύξηση των αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο, φτάνει το 6,5%  σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές. Ακόμη και τα στοιχεία των αφίξεων για την Αθήνα, με την αύξηση να αγγίζει το 28% τον Ιούλιο και το 26,5% στο επτάμηνο, δεν είναι αρκετά για να χαρακτηρίσουν ικανοποιητική τη φετινή σεζόν.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο ρυθμός των πωλήσεων ελληνικών πακέτων για τις επόμενες εβδομάδες από τη γερμανική αγορά κινείται σε υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ενώ παράλληλα αύξηση καταγράφεται και στους Άγγλους επισκέπτες.

Πέρα όμως από τις μεγάλες πηγές εισερχόμενου τουρισμού, θετικά είναι τα νέα και για άλλες αγορές: οι κρατήσεις για παράδειγμα από την Πολωνία εμφανίζονται αυξημένες κατά 15,5% και φέτος είναι εφικτό  ο αριθμός των Πολωνών στην Ελλάδα να ξεπεράσει για πρώτη φορά τους 600 χιλ. Πολύ μεγάλη είναι αυτή τη σεζόν η άνοδος που παρατηρείται και από τους Αυστριακούς επισκέπτες.

Στον αντίποδα, ο εσωτερικός τουρισμός διανύει τη χειρότερη ίσως περίοδο των τελευταίων χρόνων, εξέλιξη που αναμένεται να ρίξει ακόμη πιο χαμηλά το πήχη των συνολικών εσόδων για τον τουρισμό. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου πολλά καταλύματα μετρούσαν άδεια δωμάτια, ενώ η ζήτηση είναι και για το Σεπτέμβριο ιδιαίτερα περιορισμένη.

Το πιο δύσκολο στοίχημα τώρα όμως αφορά στο σχεδιασμό της επόμενης τουριστικής σεζόν, δεδομένου πως η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 13%, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση της εστίασης και την υστέρηση στις επενδύσεις στο χώρο των ξενοδοχείων, βάζουν ανάχωμα στις προσπάθειες για περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s