Ένα είναι σίγουρο σ΄αυτές τις εκλογές . Χωρίς μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και χωρίς ΔΝΤ ..” Γιόκ Λεφτά και Γιόκ Ανάπτυξη ” για τρία χρόνια. Τόσο απλά

Καθυστέρηση δόσεων αν επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις !!

Ανησυχία στο Βερολίνο για επιβράδυνση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. Με καθυστέρηση στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η Αγκελα Μέρκελ αναμένει από την Ελλάδα την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φέρει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεπώς όσα συμφωνήθηκαν ισχύουν και μετά την ημερομηνία των εκλογών. Το νέο ελληνικό πρόγραμμα 86 δισεκατομμυρίων ευρώ καθορίζει την πορεία των εξελίξεων για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο γεγονός αυτό δεν αλλάζει τίποτα η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού», κατέληξε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο τόνισε ότι «αναμένουμε μέχρι το φθινόπωρο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφωνήσαμε. Σε περίπτωση επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων θα καθυστερήσει και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Ανταλλαγή των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του ESM;

Η Κομισιόν εξετάζει τρόπους για να διασφαλίσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

Η Κομισιόν εξετάζει τρόπους για να διασφαλίσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

Λίγο νωρίτερα και η ΕΕ έστελνε διά εκπροσώπου της μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμπλήρωναν ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 86 δισεκατομμυρίων υπογράφηκε με την Ελλάδα και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ακόμα και η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, δεσμεύεται από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί τρόπους για να διασφαλίσει την περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Για να το πετύχει αυτό εξετάζει την επιλογή να ανταλλάξει τις «ακριβές» πιστώσεις του ΔΝΤ με πιο «προσιτές» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM.

Η κίνηση αυτή θα είχε δύο πλεονεκτήματα: 1) Θα περιόριζε σημαντικά το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και 2) θα βελτίωνε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για την επιλογή αυτή υπάρχουν παραδείγματα: Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία είχαν ξεφύγει από τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ, άντλησαν ωστόσο χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, reuters, Spiegel Online)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s