Την Παρασκευή οι «ψαλιδισμένες» συντάξεις που ήδη άρχισαν

«Ψαλιδισμένες »λόγω της αύξησης της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ θα πιστωθούν την Παρασκευή οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου.

Η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας αυξάνεται από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις όπως προβλέπουν οι μνημονιακές διατάξεις ενώ άμεση θα είναι η μείωση και στις επικουρικές συντάξεις μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6%.

Η μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1η Ιουλίου. Τα επιπλέον ποσά που υπολογίζονται από την αναδρομική μείωση επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, θα παρακρατούνται ισόποσα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 και θα αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι τους ερχόμενους μήνες το χαράτσι θα είναι ακόμα πιο βαρύ για τους συνταξιούχους. Δηλαδή για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1250 ευρώ θα υποστεί μείωση 35,6 ευρώ το μήνα καθώς η παρακράτηση υπολογίζεται στο μικτό ποσό των 1780 ευρώ που ελάμβανε ο συνταξιούχος πριν αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές.

Το ερχόμενο μήνα η μείωση της σύνταξης θα φτάσει τα 59,3 ευρώ καθώς θα προστεθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών. Αντίστοιχα, ένας συνταξιούχος με επικουρική ύψους 200 ευρώ θα υποστεί μείωση 12 ευρώ ενώ τον ερχόμενο μήνα η απώλεια θα φτάσει τα 20 ευρώ.

Για την καταβολή των συντάξεων απαιτήθηκε έξτρα τονωτική ένεση από τον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα των αναιμικών εσόδων (ανεργία, μαύρη εργασία, capital controls) και η αδυναμία συμπλήρωσης των κονδυλίων για συντάξεις εκτέθηκε το πρωί σε σύσκεψη του υπουργού εργασίας κ. Κατρούγκαλου με τους διοικητές των ταμείων.

Οι κύριοι Κατρούγκαλος και Μάρδας αποφάσισαν ότι ο ΟΑΕΕ θα λάβει από τον προυπολογισμό έξτρα 175 εκ ευρώ ενώ το Ταμείο Νομικών θα ενισχυθεί με 20 εκ ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις.

Όσον αφορά στο IKA υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περί τα 180 εκατ. ευρώ επιπλέον των 210 εκατ. ευρώ που δανείστηκε και αυτό το μήνα , προσφεύγοντας στα Tαμεία των εργαζομένων της ΔEH και του Δημοσίου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s