Βόμβα Al Jazeera: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η Λιβύη της Ευρώπης…

libyh

Το Al Jazeera κάνει μια ιστορική, κοινωνική και πολιτική σύγκριση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη, στην οποία καταδεικνύεται η διαφορετικότητά τους. Ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά από ομοιότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση των πολιτισμών τους. Η θρησκεία, η οικογενειοκρατία και η γλώσσα είναι κάποια από αυτά που διαμόρφωσαν τους δύο λαούς.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι καθόλα ορθόδοξη χώρα και η Λιβύη μια σουνιστική μουσουλμανική χώρα και στις δύο περιπτώσεις η θρησκευτικότητα είναι ισχυρή με αποτέλεσμα να διαμορφώνει κοινωνικά μοτίβα που εμποδίζουν τη συμμετοχή σε μια δυτικού τύπου νεωτερικότητα.

Από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, έως τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι ιστορικές συνθήκες έχουν φέρει τις δύο χώρες πολύ κοντά. Στην παρούσα συγκυρία, η οικονομική ανάπτυξη δέχεται την επίθεση των πολιτιστικών εντάσεων έτσι όπως εκδηλώνονται στην Ουκρανία ή τα Βαλκάνια, ενώ δεν είναι αμελητέα η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πρόσφατα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο ανοιχτά για τους κινδύνους ιδεολογικής ή πολιτικής μετάδοσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το άρθρο σημειώνει πως το κύμα των μεταναστών και το χάος που προκαλείται, απειλεί να κατακλύσει την Ελλάδα.

Από την άλλη, η Λιβύη έχει να ασχοληθεί και με τον τουρκικό παράγοντα και την παρέβασή του στη Συρία.

Η Λιβύη είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ της ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αλλά είναι και ένα προειδοποιητικό σημάδι για την βόρεια γείτονά της, την Ελλάδα, που κινδυνεύει να γίνει το πρώτο αποτυχημένο ευρωπαϊκό κράτος.

ΗΠΑ: Η μεταναστευτική κρίση αποσταθεροποιεί και την Ευρώπη !

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s