Ντάισελμπλουμ. : Με τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστοσύνη τέλος !!

-ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Mε τον ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε η εμπιστοσύνη

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η απελθούσα κυβέρνηση. Αυτό, τουλάχιστον, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη χάθηκε εντελώς. Ως εκ τούτου, αυτό που θέλουμε τώρα είναι μία σοβαρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με σοβαρότητα και θα επιτύχει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, κάτι που θεωρώ ότι είναι το βασικό σημείο… Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, των παραγωγών, των επενδυτών, αυτό είναι το κλειδί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μία «βασική φιγούρα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC, στη διαδικασία για να κλείσει, τελικά, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, δεν φοβάται να «μασήσει τα λόγια του» και δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε «να απορρίψει όλα τα θεμελιώδη δεδομένα της ευρωζώνης. Αυτό δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτό».

Επιμένει ότι, παρά την «στροφή» της κυβέρνησης Τσίπρα και την τελική αποδοχή ότι αυτό που συμφέρει την Ελλάδα είναι η παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά και η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος, η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι δεδομένο.

«Στο τέλος η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε ότι θέλει να μείνει στην ευρωζώνη, ότι θα δεχθεί ορισμένα βασικά σημεία και ότι θα δεσμευθεί στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Εάν, τώρα, με ρωτάτε εάν η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να απαντήσω θετικά, θα χρειαστεί χρόνος» προσθέτει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αναφορικά με τους όρους του νέου Μνημονίου, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζει ότι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία: «Δεν νομίζω ότι οι όροι είναι δρακόντειοι, αλλά αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα της ελληνικής διακυβέρνησης, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στην οικονομία. Θα πρέπει να εφαρμοστούν».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι, εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νικητής των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Βιώσαμε ορισμένες πολύ δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, ήταν για μένα το να σηκώσω το τηλέφωνο και να μιλήσω απευθείας μαζί του. Αυτό είχε τελικά θετικό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τους Έλληνες ψηφοφόρους και το κατά πόσο θα του δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία» σχολίασε.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup φροντίζει να διαψεύσει και το δημοσίευμα της «Liberation» ότι έφθασε στο σημείο να… πιαστεί στα χέρια με τον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: