ΟΧΙ ΠΙΑ… «ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ», ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ! Γιάνης: «Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου»

ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÙÍ ÅÐÉÔÑÏÐÙÍ ÃÉÁ ÔÏ ÔÑÉÔÏ ÌÍÇÌÏÍÉÏ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το γυαλί έσπασε για τα καλά… Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν βρίσκονται και στα καλύτερα τους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στο CNBC δήλωσε ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου και να τους πω να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική», είπε χαρακτηριστικά. «Του εύχομαι τα καλύτερα και εξακολουθώ να τον θεωρώ φίλο μου», έσπευσε να συμπληρώσει. Μάλιστα σε σχετική παρατήρηση των παρουσιαστών εάν αυτή η πολιτική διαφωνία έχει ως κόστος και τη φιλία τους, ο ίδιος απάντησε: «ελπίζω ότι η φιλία μας θα διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο».

Σε εκείνο το σημείο πάντως έσπευσε να χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό «εξαιρετικό πολιτικό», σημειώνοντας μάλιστα πως «έχει αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε πραγματικό ηγέτη».

Το σχέδιο B

Ερωτηθείς για το περίφημο «Σχέδιο Β» ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν σχεδίαζαν έξοδο της χώρας απ” το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο “ανάσας” ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της εξόδου στην περίπτωση που «έρχονταν τα χειρότερα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «όπως ο υπ. Άμυνας καταρτίζει μελέτες και σχέδια αποτροπής μίας εισβολής, έτσι και εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Όχι όμως ότι ευχόμασταν ή θέλαμε να έλθουν τα χειρότερα».

Όπως σημείωσε ο πρώην υπ. Οικονομικών «η άλλη πλευρά δεν ήθελε μία βιώσιμη λύση. Ήθελε να μας στερήσει κάθε ρευστότητα και προσπαθήσαμε να κάνουμε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας μας για να μείνουμε στο ευρώ, οχι για να φύγουμε.

Με αυτό το σχέδιο όταν έκλεισαν οι τράπεζες, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε για ένα λογικό διάστημα ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Εγκλωβισμένος ο Ντράγκι»

Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι έχει εχθρότητα με τον Μάριο Ντράγκι. «Δυστυχώς είναι περιορισμένος σε σφιχτούς κανόνες που τον οδηγούν σε λάθος κινήσεις. Κοιτάξτε το QE για την τόνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Το εφαρμόζει όμως αγοράζει τα λάθος ομόλογα, τα γερμανικά, αντί να εστιάσει στην πηγή του προβλήματος που είναι οι οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας όπως η ισπανική, και βεβαίως η ελληνική, που μαστίζονται απ” τον αποπληθωρισμό».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κ. Ντράγκι δεν ήθελε να κλείσει τις τράπεζες, ωστόσο έπρεπε να ακολουθήσει την απόφαση του Eurogroup με βάση τις θεσμικές κατευθύνσεις και κανονισμούς που ακολουθεί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s