Σε κίνδυνο φτώχειας 5.191.000 πολίτες της Ελλάδας ( ενώ οι μετανάστες εισρέουν καθημερινά ! )

Του Νάσου Χατζητσάκου

Η ελληνική κοινωνία μοιάζει να βγήκε από εμπόλεμη περίοδο, βάσει των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την ανάλυση των τελευταίων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Ποσοστό της τάξης του 36% των πολιτών, 6 χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, έχει φτάσει να διαβιεί με ποσά κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 384 ευρώ το μήνα. Αν μάλιστα, η σύγκριση γίνει με βάση τα προ κρίσεως δεδομένα, το ποσοστό των φτωχών κατοίκων της χώρας ανέρχεται στο 48%! Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει μετά τις τελευταίες, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είναι κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία μετά από έναν ακόμη γύρο υφεσιακών μέτρων να βγει από το «τούνελ της ασφυκτικής λιτότητας», στο οποίο η κυβέρνηση ΓΑΠ και η «τρόικα» την έβαλε βίαια από το 2010 και μετά.
Με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2013, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης, το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό από το 27,6% το 2009, δηλαδή ένα χρόνο πριν την ψήφιση και εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, έφτασε στο 36% το 2014 (σε απόλυτους αριθμούς, στα 3.884.700 άτομα). Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των φτωχών πολιτών αυξήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια κατά 35% και «με τις πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως οι άστεγοι, άτομα σε ιδρύματα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά που αλλάζουν τόπο διαμονής, κ.λπ., να υπό-αντιπροσωπεύονται στην έρευνα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σημειώνεται ότι για το 2013, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.608 ευρώ το χρόνο ανά άτομο και σε 9.677 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά, ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Στα όρια της επιβίωσης

Με βάση αυτά τα ποσά, ένας πολίτης που ανήκει στην κατηγορία όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας προσπαθεί να επιβιώσει με εισοδήματα μικρότερα από 384 ευρώ το μήνα. Για τις οικογένειες με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών, το μηνιαίο ποσό που αναλογεί στον καθένα κυμαίνεται κάτω από τα 201 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο ανέρχεται σε 8.879 ευρώ (740 ευρώ το μήνα), ενώ το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας τοποθετείται στις 17.270 ευρώ. Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για το 2014 ανήλθε στα 1.460,52 ευρώ. Το 2008 κυμαινόταν στις 2.120,4 ευρώ. Άρα, υπέστη «κούρεμα» 660 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής «μελανά» συμπεράσματα:
1. Ο πληθυσμός ηλικίας 18 έως 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για τους Έλληνες στο 37,6% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα στο 68,3%.
2. Ο πληθυσμός ηλικίας 18 έως 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε άλλη χώρα σε 63,8%.
3. Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας, ανέρχεται στο 7,3%.
4. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους ανέρχεται στο 13,4%. Συγκεκριμένα, για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης κυμαίνεται στο 11,9% και για τους μερικώς απασχολουμένους φτάνει στο 27,9%.
5. Ο κίνδυνος φτώχειας για τους ανέργους φτάνει στο 45,9%.
6. Για τους οικονομικά μη ενεργούς (για παράδειγμα, για τους συνταξιούχους), ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται στο 28,4%.

Φτωχός, ένας στους δύο πολίτες

Τα δεδομένα που προκύπτουν εάν η σύγκριση γίνει με βάση τα προ κρίσεως δεδομένα, δηλαδή με έτος αναφοράς το 2008, είναι ακόμη πιο τραγικά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, «το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας για το έτος 2014 υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας των ετών 2005 και 2008, εκτιμάται σε 42,7% και 48%, αντίστοιχα. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι το 42,7% του πληθυσμού του 2014 θα κατατασσόταν ως εκτεθειμένο στον κίνδυνο φτώχειας, βάσει των συνθηκών του 2005, ενώ με βάση τις συνθήκες του 2008, το αντίστοιχο ποσοστό θα ήταν 48%». Πολύ απλά, αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2008, κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζουν περίπου 5.191.800 άτομα, δηλαδή, ο ένας στους δύο πολίτες της χώρας! Βάσει των δεδομένων αυτών, μετά από έναν ακόμη γύρο υφεσιακών μέτρων, οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την πλειονότητα της κοινωνίας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s