Παραλληλισμοί > ΑΥΣΤΡΙΑ (1929/1933) – ΕΛΛΑΔΑ ( 2009 – 2013) !

2116334547-20150921_b2

Περίεργοι παραλληλισμοί – ΑΥΣΤΡΙΑ (1929/1933) – ΕΛΛΑΔΑ ( 2009 – 2013)

Ξεκινώντας από τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, ενώ στην Αυστρία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,5% μεταξύ των ετών 1929 και 1933, για τα αντίστοιχα έτη (2009 – 2013) το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 21,6% (συνεχίζοντας τα επόμενα χρόνια την καθοδική του πορεία).

Κάτι ανάλογο συνέβη επίσης με το ποσοστό ανεργίας – όπου στην Αυστρία το 1933 ήταν 26%, στην Ελλάδα έφτασε σχεδόν στο 28%, ενώ και στις δύο χώρες ήταν το τριπλάσιο, σε σχέση με την εποχή πριν την κρίση. Όσον αφορά δε τους υπευθύνους διαχείρισης των κρίσεων, αντέδρασαν εξίσου – με την επιβολή μέτρων λιτότητας που επιβαρύνουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, στην Αυστρία το 1934 το 50% των ανέργων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων, δεν στηρίχθηκαν από το κράτος με επιδόματα ανεργίας ή με ασφάλεια υγείας – ενώ το ποσοστό στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο.

Περαιτέρω, στην Αυστρία τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν εναντίον αυτών που εργαζόταν – αφού απαγορεύθηκαν τα συνδικάτα από το καθεστώς, ενώ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Στην Ελλάδα ψηφίσθηκαν μέσω των μνημονίων πολλοί νόμοι εναντίον των συνδικάτων, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις καταλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό – αφού, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να μετατρέπουν μονομερώς τις συμβάσεις οκτάωρης εργασίας σε τετράωρη, με τις απολύσεις να έχουν διευκολυνθεί σημαντικά.

Και στις δύο χώρες αυξήθηκε κατακόρυφα η φτώχεια, καθώς επίσης οι άστεγοι – ενώ η μείωση των δαπανών του δημοσίου επιδείνωσε την ύφεση. Η αυστριακή κυβέρνηση υιοθέτησε το 1932 το δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, μείωσε τις επενδύσεις στο 0,7% των δαπανών και διέσωσε τη μεγαλύτερη τότε τράπεζα της χώρας (Credit Anstalt), ξοδεύοντας ένα τεράστιο ποσόν εις βάρος των φορολογουμένων – ενώ, όταν καταργήθηκε το Κοινοβούλιο, διέσωσε ακόμη δύο μεγάλες τράπεζες.!!

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ελλάδα, ενώ ο λόγος της διάσωσης των αυστριακών τραπεζών από την κυβέρνηση, ήταν οι ενισχύσεις που λάβαιναν τα κόμματα από αυτές, για πάρα πολλά χρόνια – η πολιτική διαφθορά δηλαδή, καθώς επίσης η διαπλοκή, αφού πολλοί τραπεζίτες χρημάτισαν υπουργοί οικονομικών, πρόεδροι της κεντρικής τράπεζας ή κυβερνητικοί σύμβουλοι.

Ολοκληρώνοντας, η Τρόικα της Αυστρίας το 1930 ήταν η «Κοινωνία των Εθνών» – η οποία της ενέκρινε ένα δάνειο εκτάκτου ανάγκης (ομόλογο της Λωζάννης), έναντι λήψης αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Όπως συμβαίνει δε στην Ελλάδα σήμερα, τα χρήματα διατέθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή των χρεών του δημοσίου – το οποίο έλεγχε ένας ειδικά απεσταλμένος Ολλανδός διπλωμάτης, χωρίς τη συμφωνία του οποίου δεν μπορούσε να πληρωθεί καμία κρατική δαπάνη που υπερέβαινε τα υφιστάμενα χρέη. Τέλος, όταν ο καγκελάριος Dollfuss κατήργησε το Κοινοβούλιο το 1933, έγραψε στο ημερολόγιο του τα εξής:

«Μαζί με τον καγκελάριο και τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας θεωρήσαμε αναγκαία την κατάργηση του Κοινοβουλίου, επειδή αυτό το Κοινοβούλιο σαμποτάριζε τις εργασίες αποκατάστασης της χώρας (μεταρρυθμίσεις). Η Αυστρία χρειάζεται μία νέα μορφή διακυβέρνησηςκατά την άποψη μου, πρέπει να είναι ένα φασιστικό καθεστώς».      

Μήπως  σας λέει κάτι ;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s