Στο “στόχαστρο” ένα εκατομμύριο συντάξεις

 Στο

Από τρεις βασικές πηγές προσδοκά το Υπουργείο Εργασίας να εξοικονομήσει τα 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο μνημόνιο, για το 2016, από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Με μειώσεις που φτάνουν έως και 6%, απειλούνται ένα εκατομμύριο συντάξεις, οι οποίες κυμαίνονται από 1.000 ευρώ μηνιαίως και πάνω.

– Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της περικοπής των επικουρικών συντάξεων έως 14%.

– Παράλληλα, το νέο μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το 20% των δικαιούχων του.

Από τις περικοπές έως 6% στις συντάξεις, εκτιμούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, ότι μπορούν να εξοικονομηθούν έως 1,3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Αυτό το μέτρο θα πλήξει το 40% των συνταξιούχων, οι οποίοι αριθμούν συνολικά 2,7 εκατομμύρια.

Από τις πιθανές επιπλέον περικοπές έως 14% σε επικουρικές συντάξεις, εκτιμούν οι ίδιες πηγές ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 330 με 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Το μέτρο αυτό θα πλήξει περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι εκτός από κύρια, λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη.

Τέλος, από τη μη απόδοση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων του, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, σε ετήσια βάση, γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα φθάσουν, από τον Μάρτιο του 2016, στους περίπου 280.000, αντί 360.000 που είναι σήμερα.

Υπ. Εργασίας: Δεν θα μειωθούν κατά 11% οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ

Διαψεύδει δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 Ευρώ, το Υπ. Εργασίας με ανακοίνωσή του. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ” δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης” .

Παραπέρα, από το Υπ. Εργασίας τονίζουν πως ” οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας  δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν.  Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας.

Του Δημήτρη Κατσαγάννη -capital.gr

http://i1.wp.com/lykavitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/suntakseis-thumb-large1.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: