Φόροι, ηλεκτρονικές κατασχέσεις και ΦΠΑ στο «τραπέζι» του Euroworking Group

Φόροι, ηλεκτρονικές κατασχέσεις και ΦΠΑ στο «τραπέζι» του Euroworking Group

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματοποιήθηκε το πρώτο Euroworking Group, κατά το οποίο συζητήθηκε και “κλείδωσε” η πρώτη δέζμη προαπαιτούμενων.

Στο “τραπέζι”, τέθηκαν οι φόροι, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, οι αποφάσεις για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, το νέο ποινολόγιο της εφορίας, η έναρξη κατάργησης της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό ντίζελ και η έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.

Αυτά, σύμφωνα με το newsbomb.gr, πρέπει και να νομοθετηθούν μέχρι τον Οκτώβριο για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των πρώτων 2 δισ. ευρώ έως τα μέσα του επόμενου μήνα.

Η οριστικοποίηση της λίστας των μέτρων αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η δέσμη προαπαιτούμενων η οποία συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του EuroWorking Group για το 1 δις. που απομένει για φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολη και θα δοθει εφόσον τηρηθούν δεσμεύσεις και προθεσμίες. Η δεύτερη δέσμη φέρνει στο προσκήνιο τράπεζες και ασφαλιστικό, τη διευθέτηση του θέματος των κόκκινων δανείων και την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το ασφαλιστικό στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο, πριν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στα προαπαιτούμενα των δύο υποδόσεων θα ενταχθούν παράλληλα η ολοκλήρωση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό, η ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015αλλά και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ δήλωσε χθες ότι το ακριβές περιεχόμενο των δυο δεσμών θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όμως μια από τις δυο δέσμες θα αφορά οπωσδήποτε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου, τόνισε ο κ. Βίζερ, προσθέτοντας πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δυο δόσεις.

Αναφορικά με την έναρξη της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης, ο κ. Βίζερ δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες – που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών – θα ολοκληρωθούν κατά τον ίδιο μήνα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s