Το φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί την Ελλάδα

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ – ΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

https://i2.wp.com/cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2015/09/25/628162/main/sfodri-kakokairia-se-oli-ti-xora.jpg

Το κλιματικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ειρηνικό αναμένεται να κορυφωθεί ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο και θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα από τα ισχυρότερα τα τελευταία 50 χρόνια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες σε τοπικό επίπεδο.

Τα κλιματικά μοντέλα και οι ειδικοί προβλέπουν ότι η θερμοκρασία των υδάτων στην επιφάνεια στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού είναι πολύ πιθανό να είναι κατά δύο βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο, καθιστώντας το Ελ Νίνιο- που έκανε την επανεμφάνισή του πριν από λίγους μήνες- ένα από τα ισχυρότερα φαινόμενα από το 1950.

Μια παρόμοια αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού δεν έχει καταγραφθεί παρά 3 φορές κατά τη διάρκεια των 65 τελευταίων ετών: το 1972- 1973, το 1982- 1983, το 1997- 1998.

Το Ελ Νίνιο, η υπερθέρμανση των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, η οποία οδηγεί παραδοσιακά σε άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, μπορεί να προκαλέσει ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και πλημμύρες σε άλλες. Το Ελ Νίνιο επίσης εντείνει το σχηματισμό των καταιγίδων στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Παραμένει άγνωστο πως το φετινό Ελ Νίνιο θα επηρεάσει τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο, δεδομένου ότι συνδυάζεται με μια τάση θέρμανσης στην Αρκτική που συνδέεται με τον αεροχείμαρρο του Ατλαντικού, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Μπορεί τα δύο φαινόμενα να ενισχύσουν το ένα το άλλο. Μπορεί να αλληλοεξουδετερωθούν. Μπορεί να δράσουν σε αλληλουχία. Μπορεί να είναι τοπικά. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας.

Σε γενικές γραμμές ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο φθάνει στο ζενίθ του την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου και συχνά διατηρεί την έντασή του κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος το πρώτο τρίμηνο του έτους προτού αποδυναμωθεί, διευκρίνισε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Σύμφωνα με το Greek-Weather.Org, το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις δυτικές ακτές της νότιας Αμερικής μέσα στον Ειρηνικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να δέχεται όλη η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ιταλία και η Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι κάτι που όπως αναφέρει το Greek-Weather.Org, ήδη έχουμε δει στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, καθώς είδαμε ανεμοστρόβιλους και επικίνδυνες καταιγίδες, με πλημμύρες και κατολισθήσεις αλλά και θύματα από κεραυνό.

Το Ελ Νίνιο όπως διευκρινίζει το Greek-Weather.Org, θα κορυφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εκείνη τη χρονικό περίοδο να χτυπηθεί από ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις αλλά και πανίσχυρες καταιγίδες.

Θα είναι η χρονιά κατά την οποίο η Ελλάδα θα γνωρίσει πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, άκρως επικίνδυνα και καταστροφικά. Ίσως όπως τονίζει το Greek-Weather.Org, να είναι τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών.

 http://www.newsbomb.gr/

Με βροχές και καταιγίδες ο καιρός της Τρίτης – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ο Σεπτέμβρης αποχαιρετάει με συννεφιές, καταιγίδες και μπουρίνια.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Το πρώτο 10ήμερο του Οκτωμβρίου ο καιρός θα κυλίσει με κρύο και συννεφιά και ίσως εκδηλωθούν και μπόρες.
Το δεύτερο 10ήμερο το κρύο θα είναι πιο έντονο και ίσως εκδηλωθούν και βροχές.
Τέλος το τρίτο 10ήμερο θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και το κρύο αλλά επίσης θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s