Αυτά είναι τα 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ

 

Την προδημοσίευση τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ ευρώ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Τουριστικές επιχειρήσεις, υφιστάμενες μικρομεσαίες, πτυχιούχοι άνεργοι και νεοφυείς εταιρείες θα μπορούν σε έναν μήνα να υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης από τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να ενισχυθούν 2200 πτυχιούχοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 με 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης.

– Ενίσχυση νεοφυών επιχείρησεων. Προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης. Στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις.

– Αναβάθμιση επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Αφορά έως 1800 επιχειρήσεις.

-Ενίσχυση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις από 15.000-150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση έως 700 επιχειρήσεων.

“Δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα φάση, προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020” σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας.

H διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων.

Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Σημειώνεται ότι στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, εφόσον πραγματοποιηθούν, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Διαβάστε αναλυτικά τα προγράμματα στα σχετικά Αρχεία

Advertisements

One thought on “Αυτά είναι τα 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ

  1. Τα προγράμματα αυτής της μορφής τα καλοδέχεται η αγορά αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Αλλού είναι και κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Απλώς, γιατί όλοι μας κλείνουμε τα μάτια…

    Το ζήτημα δεν είναι αυτά καθ΄αυτά τα προγράμματα που έχουν και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, ούτε καν οι διαδικασίες τους. Το ζήτημα είναι το τι παράγουν και το τι αφήνουν πίσω τους. Με άλλα λόγια, το ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα τους, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν, οι δραστηριότητες που μεγάλωσαν, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, τα εισοδήματα που στήριξαν μια τοπική κοινωνία.

    Δυστυχώς, για να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνονται και απολογισμοί των προγραμμάτων – και όχι μόνον όταν «κλείνει» ένα πρόγραμμα αλλά μετά από 1 ή 2 χρόνια από την λήξη του. Τότε και μόνο τότε θα φαινόταν και οι επιδόσεις της ψαριάς μας και οι παρακαταθήκες της για το μέλλον.
    Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες και αυτό έχει τις συνέπειες του στα ίδια τα προγράμματα, στις κατευθύνσεις και τον προσανατολισμό τους.

    Για παράδειγμα, δεν μπορείς να προωθείς πρόγραμμα νεοφυούς επιχειρηματικότητας αγνοώντας την εμπειρία της αγοράς τα τελευταία 5 χρόνια. Θα ήταν προτιμότερο για παράδειγμα να ενισχύσεις φορείς όπως οι τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα με την εμπειρία του ετήσιου i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία, η Eurobank με το egg, η Τράπεζα Πειραιώς με το IQbility κλπ- για να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά βιώσιμες προτάσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s