Τετ α τετ αύριο τράπεζες και ΕΚΤ για το λογαριασμό των κεφαλαίων

των Αλέξανδρου Κασιμάτη, Κωστή Πλάντζου

Στις διαδικασίες και τα τεχνικά θέματα των stress test ήταν αφιερωμένη η πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων που είχαν στη Φρανκφούρτη τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών με εκπροσώπους της ΕΚΤ και του SSM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αποτύπωση των όρων και των τεχνικών παραμέτρων της διαδικασίας και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης.

Ειδικότερα την Πέμπτη, η ενημέρωση από ΕΚΤ και SSM δεν θα είναι κοινή προς όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα πάρει έναν πιο ειδικό χαρακτήρα. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των ευρωπαϊκών αρχών με τα στελέχη της κάθε τράπεζας χωριστά, στις οποίες και αναμένεται να δοθεί στα στελέχη των τραπεζών η πρώτη επίσημη εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Οι εκτιμήσεις τις τελευταίες ημέρες είναι αισιόδοξες και κάνουν λόγο για περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών όσον αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες περίπου στα 12 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει στο 9,5% – από 10,5% που ήταν η αρχική πρόθεση- τον δείκτη Core Tier I, για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών,. Δεν είναι απολύτως σαφές τι ακριβώς θα γίνει με την αναβαλλόμενη φορολογία, ενώ η δυνατότητα που θα δοθεί στις τράπεζες να αντικατασταθούν με μετοχές τα ομόλογα τους (reliability management exercise) μειώνει περαιτέρω το λογαριασμό.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις μέχρι να αποσαφηνιστεί το μοντέλο στο οποίο θα βασιστεί η ανακεφαλαιοποίηση και προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση ο σχετικός νόμος. Οπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ΕΚΤ, SSM και Κυβέρνηση δεν έχουν κλείσει ακόμη όλα τα θέματα.

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

Εντωμεταξύ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, υπο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των κ.κ Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη και Σκουρλέτη, συμφωνήθηκε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και διατάξεις για το νέο ρόλο που αναλαμβάνει το ΤΧΣ.

Δεδομένο θεωρείται πάντως, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση εξωτερικού συμβούλου για λογαριασμό του ΤΧΣ, ο οποίος θα αξιολογήσει τις διοικήσεις των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή ανώτατος τραπεζικός παράγοντας ξεκαθάριζε ότι θα έρθουν στη χώρα μας για συζητήσεις εκπρόσωποι των distressed funds που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.!!

Πηγή newmoney.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s