Ανοίγει το taxisnet… αδειάζουν τα πορτοφόλια

«Βαριά» εβδομάδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις οφειλών

Κλειστό ήταν για δύο μέρες το σύστημα taxisnet ώστε να προσαρμοστούν προς τα πάνω οι οφειλές των φορολογουμένων.

Όσοι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις οφειλών, θα δουν το επιτόκιο των δόσεων να αυξάνεται. Για τα ποσά μέχρι 5000 ευρώ, από το 0% θα πάει στο 5%, ενώ στις οφειλές πάνω από 5000 ευρώ από το 3% θα πάει στο 5%.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα από σήμερα ή αύριο, θα δουν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη από τις πέντε δόσεις να πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το Δημόσιο προσδοκά από τον ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση του οποίου γίνεται με τους περσινούς συντελεστές και βάσει αντικειμενικών αξιών σημαντικά υψηλότερων από τις εμπορικές τιμές, εισπράξεις της τάξης των 2,65 δις ευρώ.

Ουσιαστικά, το ύψος του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι ανάλογο αυτού που κάθε ιδιοκτήτης πλήρωσε το 2014. Ωστόσο, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο, ενώ μόνοι “κερδισμένοι” θα είναι όσοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές απο τον ΕΝΦΙΑ.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, για το 2016.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει προοδευτική κλίμακα φορολόγησης, υπολογισμό επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και αφορολόγητο όριο πχ. 50.000 ευρώ, με παράλληλη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε να συμβαδίζουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Ουσιαστικά, με το νέο πλαίσιο όσοι έχουν μεγαλύτερης αξίας περιουσία θα επιβαρυνθούν σημαντικά, ενώ στόχος είναι οι μικροϊδιοκτήτες να ελαφρυνθούν σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, όπως τονίζει το οικονομικό επιτελείο.

Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι εξετάζονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Στις συζητήσεις που γίνονται, για να ληφθούν αποφάσεις εντός της εβδομάδας, εξετάζεται η μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα φτηνά και μικρά αυτοκίνητα στα μεγαλύτερα και ακριβά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: