Ντράγκι προς τραπεζίτες: Πάρτε ρίσκο, ή πάτε γρήγορα στο… κουρείο !

Η ΕΚΤ πάει σε αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, αναγκάζοντας τις τράπεζες να διοχετεύσουν χρήμα στην οικονομία

Ντράγκι προς τραπεζίτες: Παίρνετε ρίσκο, ή πάτε στο... κουρείο

Ο Ντράγκι  «παίρνει πάλι το όπλο του» κόντρα στους σκληροπυρηνικούς της δημοσιονομικής προσαρμογής και στους τραπεζίτες της Ευρωζώνης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία με τρεις στόχους: Περισσότερο χρήμα στην οικονομία, ταχύτερη ανάπτυξη, χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης  του δημοσίου χρέους. Σχεδιάζει να ρίξει το επιτόκιο overnight καταθέσεων κάτω από το… μηδέν, επιβάλλοντας ουσιαστικά «ποινή» στις τράπεζες που διακρατούν λιμνάζουσα ή πλεονάζουσα ρευστότητα και δεν θέλουν να αναλάβουν χρηματοδοτικό ρίσκο.

Οι σχετικές πληροφορίες που διέρρευσαν από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, προκαλούν αναταραχή στις χρηματαγορές και έντονες διακυμάνσεις του ευρώ.

Κόντρα με Βερολίνο

Η κίνηση της ΕΚΤ υπαγορεύεται και από τη διαπίστωση ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των συνοδοιπόρων χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης επιμένουν στη συνταγή της σκληρής  λιτότητας και της δημοσιονομικής αυστηρότερης, παραγνωρίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης αναπτυξιακών  πολιτικών.

Αντίθετα ο Ντράγκι εκτιμά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία νομισματικής και οικονομικής πολιτικής για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και μέσω αυτής να αμβλυνθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

 Για να μην έλθει τώρα σε απ’ ευθείας αντίθεση με το Βερολίνο, πριν προωθήσει προς έγκριση στο ΔΣ της ΕΚΤ την απόφαση για αρνητικό επιτόκιο overnight καταθέσεων, ζήτησε από ομάδα εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας ειδική έκθεση-εισήγηση που θα συνηγορεί στην πρόταση του.

Ομόλογα, δημόσιο χρέος, χορηγήσεις

Η επιβολή “πέναλτι” στις overnight καταθέσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε περαιτέρω μείωση του κόστους τραπεζικού χρήματος στην Ευρωζώνη και στην παγίωση των χαμηλών – κατά κανόνα αρνητικών – αποδόσεων που εμφανίζουν τώρα τα βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμης διάρκειας κρατικά ομόλογα των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Η πρώτη και άμεση επίπτωση αφορά βέβαια τις τράπεζες: Αντί να εισπράττουν τόκο για τις καταθέσεις «μιάς βραδιάς» στην ΕΚΤ, θα πληρώνουν… πάρκινγκ ή φύλακτρα.   Για να μην επωμίζονται κόστος και για να μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια απόδοση, θα είναι αναγκασμένες να διοχετεύουν  κάπου τη ρευστότητα τους και να μην την αφήνουν να λιμνάζει στην ΕΚΤ.

Το πρώτο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η τόνωση της διατραπεζικής αγοράς, που έχει απονεκρωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών.

Περισσότερο χρήμα θα διοχετευθεί σταδιακά και στην πραγματική οικονομία, πρωτίστως από τις υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ευρωπαϊκές τράπεζες, που εμφανίζουν ικανοποιητικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και διαθέτουν ρευστότητα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s