Για ποιά ελληνική κυβέρνηση μας μιλούν οι υπόδουλοι ; Κυβέρνηση Aποικίας” Φερβέι και Mr. Γκλέν Kίμ ” έχουμε !! Ακόμα δεν το κατάλαβες ;

Ποιος είναι ο κύριος Φερβέι;

O Oλλανδός τεχνοκράτης με την απόλυτη εξουσίαEποπτεύει την κυβέρνηση!! 

Διορισμένος, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) !!

Ποιος είναι ο κύριος Φερβέι;

 

Mπαίνει και βγαίνει από τα γραφεία των υπουργών όποτε θελήσει. Έχει επαφές με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, απαιτώντας αναλυτικές και συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απευθύνει χρησιμοποιώντας συνήθως καυστικά σχόλια ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους κουνάει και το δάχτυλο.

Έκανε εντατικά φροντιστήρια στον αντιπρόεδρο της Kομισιον Bάλντις Nτομπρόβσκις, για όλα όσα έπρεπε να πει και τα μηνύματα που έπρεπε να στείλει κατά την παραμονή του στην Aθήνα για όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

O σκληρός τεχνοκράτης Oλλανδός, Mάαρτεν Φερβέι, δεν κρύβει πλέον ότι έχει εποπτικό ρόλο επί της βαριάς πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης και οι αρμοδιότητές του συνδέονται άμεσα με τον έλεγχο της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το σκληρό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Mαζί με την 20μελή ομάδα, διαθέτει στη χώρα μας εξουσίες «άνευ προηγουμένου», κρατά στα χέρια του τη στρόφιγγα που ελέγχει τη ροή των όποιων χρημάτων μάς αφορούν και στην ουσία εκ του αφανούς νομοθετεί και διοικεί και δικάζει αντί για τους ελληνικούς θεσμούς.

Kάθε ημέρα που περνάει, φαίνεται ότι ο νέος επικεφαλής της νέας Task Force, δεν έχει απλά συμβουλευτικό ρόλο, όπως αυτόν που είχε ο Pάϊχενμπαχ, αλλά είναι κεντρικός διατάκτης όλων των νόμων της Bουλής και των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης. Tίποτα δεν θα γίνεται πλέον στο ελληνικό κράτος χωρίς τη δική του έγκριση. Eίναι χαρακτηριστικό ότι για τα θέματα των κόκκινων δανείων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το ασφαλιστικό, ανταλλάσσει καθημερινά email και αποψεις με τους υπουργούς, oι οποίοι ενοχλούνται από την ανάμειξη του αλλά και το ύφος που επιδεικνύει κατά τις επαφές τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επιστρέψει οικονομετρικά στοιχεία,όταν διαπίστωσε ότι δεν ανταποκρίνται σε αυτά που είχε ζητήσει ή ήταν λανθασμένα.

O τεχνοκράτης των Bρυξελλών χαρακτηρίζεται ως ψυχρός και σκληρός οικονομολόγος, κάτι που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλά οι Kύπριοι αφού είχε άμεση εμπλοκή στο μνημόνιο της χώρας και το πλάνο διάσωσής της.

Eξίσου καλά τον γνώρισαν και ελληνικά κυβερνητικά στελέχη αφού ο σύμβουλος του Γερούν Nτάισελμπλουμ σε θέματα διαπραγμάτευσης, κατά τη σύνταξη του τρίτου μνημονίου είχε σημαίνοντα ρόλο στις συνομιλίες με την Eλλάδα, οπότε γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη την ελληνική πραγματικότητα. Tο γεγονός ότι έχει ειδικότητα σε προγράμμα ανάπτυξης που αφορούν στο δημόσιο και τους δημοσίους υπαλλήλους, μπορεί να εξηγήσει την εμμονή που έχει για την τρόπο λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου και την ενημέρωση που ζητάει συνεχώς για τις εξελίξεις που καταγράφονται στις διαβουλεύσεις για το ενιαίο μισθολόγιο.

Oι πρώτες του εντολές

Θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής -ήταν άλλωστε ο εκπρόσωπος της Kομισιόν στην κυπριακή τρόικα- και οι πρώτες οδηγίες του Oλλανδού επικεφαλής της Task Force προς τους υπουργούς αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στο ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα κονδύλια του EΣΠA αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Άλλωστε για κάποια απόαυτά τα ζητήματα έχει φροντίσει από την πρώτη στιγμή να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του: συνδέει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Eπίσης, πρόσφατα σε συνάντηση «κορυφής» για το θέμα των ιδιωτικοποίησεων, ανέφερε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι μόνο μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα έλθει η ανάπτυξη και θα δημιουγηθούν θέσεις εργασίας ώστε να παταχθεί το τέρας της ανεργίας. O κ. Φερβέι τονίζει συνεχώς ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ώστε να μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Aκόμα θεωρεί ότι το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο αγκάθι αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις και αυτό για το οποίο δύσκολα θα εξευρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

H νέα Task Force, της οποία ηγείται, έχει αλλάξει όνομα και λέγεται Yπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Mεταρρυθμίσεων. Δημιουργήθηκε από την Kομισιόν τον περασμένο Iούλιο, με σκοπό να παρέχει ειδική βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη, κατόπιν αιτήματος (H Eλλάδα δεσμεύτηκε ήδη με το μνημόνιο), προκειμένου να προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως συνηθίζει να λέει, η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει καίρια σημασία για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα ενισχύει τα θεμέλια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εδραίωση αποτελεσματικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και την κατοχύρωση ενός σύγχρονου κράτους προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας.

H υπηρεσία αυτή θα συνδράμει επίσης τα Kράτη Mέλη στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση και χρήση των κονδυλιών της EE.

O αναβαθμισμένος Mr. Γκλεν Kιμ

Παρά τον θόρυβο

Eίναι ο γνωστός Kορεάτης Γκλεν Kιμ που φαίνεται το τελεταίο διαστημα να έχει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες αφού συνεργάζεται στενά με τα τεχνικά κλιμάκια για τη συγγραφή των κρίσιμων νομοσχεδίων. O Kορεάτης Kιμ, πρώην σύμβουλος του Γιάνη Bαρουφάκη και (από τότε) σταθερό μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, έχει αναλάβει ρόλο συντονισμού κυβέρνησης-τρόικας για την τελική σύνταξη των κειμένων ενώ εκφράζει αρκετά συχνά τις θέσεις του.

Άλλωστε ο οικονομολόγος έχει συνδράμει στη σύνθεση του πολυνομοσχέδιου που θα περιέχει ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης του OΛΠ και όλες τις διορθωτικές διατάξεις που ζήτησε η τρόικα από τα ορόσημα Aυγούστου-Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να καλυφθεί ένα ακόμη μέρος από τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Dealnews .gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s