BOMBA Σόιμπλε: Να ελέγχονται τα εξωτερικά σύνορα για να μην κλείσουν τα εσωτερικά διαφορετικά θα καταστραφούμε !

wolfgang-schaeuble.jpeg

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων εντός της ζώνης Σένγκεν, προϋποτίθεται η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το σχόλιο του κ. Σόιμπλε έρχεται την ώρα που κλιμακώνεται η προσφυγική κρίση που εδώ και μήνες κλονίζει την Ευρώπη.

«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα και να αποκτήσει έναν σχετικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων, η Ευρώπη της ελεύθερης μετακίνησης και των ανοικτών – εσωτερικά – συνόρων θα καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Tώρα μας τα ” γυρίζει ” ο Σόϊμπλε !!

Είμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας

Η Γερανία είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί όλους όσοι επιθυμούν να έρθουν, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ζήτησε να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Παράλληλα, επέκρινε -μεταξύ άλλων- τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι, όπως είπε, δίνει τη «λανθασμένη εικόνα» ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

«Είμαστε πολύ πρόθυμοι για βοήθεια. Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες έχουν όρια, όπως και οι δυνατότητες της Ευρώπης. Πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προθυμία μας για βοήθεια και τη δυνατότητά μας για υποδοχή, μόνο εάν λάβουμε υπ’ όψιν και τις δυνατότητές μας» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD και επεσήμανε ότι δεν πρέπει στις χώρες προέλευσης των προσφύγων να υπάρχουν ψευδαισθήσεις «μέσω λανθασμένων εικόνων».

Όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «χαιρετίζει τέσσερις οικογένειες που μεταφέρονται από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο και όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, πρέπει στη Συρία να σκέφτονται οι πρόσφυγες ‘εμείς γιατί μένουμε εδώ, εφόσον είμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι;’» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα πέντε εκατομμύρια προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά βρίσκονται ακόμη στη Συρία.

«Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Γερμανία για έλλειμμα αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον (…) Πρέπει να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Βρισκόμαστε κοντά στο όριο των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης -κανένας δεν το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση απ’ ό,τι η καγκελάριος-, αλλά το να μας κατηγορούν ότι επιδείξαμε έλλειμμα αλληλεγγύης… με όλον τον σεβασμό, αλλά η Γαλλία έχει επιδείξει ως τώρα λίγη αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου ο οποίος άσκησε κριτική στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρώπη κινδυνεύει να «εκραγεί» υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση. «Πρόκειται για μια από τις πραγματικά μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, αλλά αν τα καταφέρει, αυτό θα είναι και απόδειξη του γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Ως έθνη-κράτη μόνοι μας, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να καταφέρουμε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να γίνει πιο ικανή για δράση» δήλωσε.

FT : Διαβάστε το Γερμανικό σχέδιο για τις ζώνες διέλευσης προσφύγων !!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s