Πορτογαλικός Πολιτικός Σεισμός : Επεσε η κυβέρνηση Κοέλιο – Θα τους διώξουν τώρα και τους Πορτογάλους η ΕΚΤ ?

Με 123 ψήφους υπέρ και 107 κατά η πορτογαλική βουλή απέρριψε το πρόγραμμα της κυβέρνησης Κοέλιο.

Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση της αριστεράς. «Το ταμπού έσπασε, ο τοίχος κατέρρευσε» δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών.

Οι βουλευτές των κομμάτων της πορτογαλικής αριστεράς απέρριψαν την Τρίτη το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, προκαλώντας την κατάρρευση της και ανοίγοντας το δρόμο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Σοσιαλιστές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι 123 βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων της αριστεράς καταψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά από το 1978 που μια κυβέρνηση καταρρέει λίγες ημέρες μετά την εκλογή της.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του κ. Κοέλιο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, αλλά έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πέρασε στα χέρια της αριστεράς.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν 87 έδρες στην Βουλή, υποστηρίζουν πως μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με το Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές.

Με βάση το πορτογαλικό σύνταγμα, ο πρόεδρος Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα έχει την επιλογή να χρίσει πρωθυπουργό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, να αναζητήσει άλλο υποψήφιο ή να καλέσει τον κ. Κοέλιο να συνεχίσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να διενεργηθούν νέες εκλογές τον Απρίλιο.

«Το ταμπού έσπασε, ο τοίχος κατέρρευσε» δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα. «Εχουμε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, η παλιά πλειοψηφία δεν μπορεί να υποκριθεί ότι είναι αυτό που έπαψε να είναι» πρόσθεσε.

Υποστηρικτές της κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κ. Κοέλιο, την ώρα που μέλη εργατικού συνδικάτου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση υπέρ της αριστεράς.

Το χρηματιστήριο της Λισαβόνας έκλεισε 0,3% χαμηλότερα, δίνοντας συνέχει στην βουτιά 4% της Δευτέρας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν οριακές απώλειες μετά την άνοδο 20 μονάδων βάσης που σημείωσαν χθες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s