Αλήθεια . Συνεχής εσωτερική μείωση των ονομαστικών μισθών χωρίς χρηματοδότηση της ελλάδας και ταυτόχρονη ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης της ελληνικής αγοράς γίνεται ;

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΔΝΤ η FED κ ο Τόμσεν ? !!

Γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να τα “ρίχνει” στην Ευρωζώνη ;

Γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να τα \"ρίχνει\" στην Ευρωζώνη

Μπορεί το πρόσφατο working paper του ΔΝΤ να είχε την προκλητική για τα ελληνικά ΜΜΕ αναφορά στην δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, αλλά το πλέον ενδιαφέρον σημείο ήταν μάλλον σε άλλο στοιχείο της μελέτης.

Ο Γιέργκ Ντεγκρέσιν επικεφαλής συγγραφέας μελετητής του κειμένου με τίτλο “Η συγκράτηση των μισθών σε περιπτώσεις κρίσεων. Θέματα πολιτικής και εφαρμογές στην ζώνη του ευρώ” κατέχει θέση αναπληρωτή διευθυντή στο ΔΝΤ και η δουλειά που παρουσίασε πέραν των μισθών κάνει παρατηρήσεις για το πως η νομισματική πολιτική καλείται σε τέτοιες περιπτώσεις να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η οικονομική πολιτική στους άλλους τομείς και κυρίως στον δημοσιονομικό.

Ετσι σε ενα σημαντικό σημείο της μελέτης όπου το κείμενο συγκεντρώνει την προσοχή του στο θέμα των συνεπειών από τις μειώσεις μισθών, εισάγει την θέση του ΔΝΤ οτι αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν αντισταθμιστεί από την νομισματική πολιτική.

Και αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά αντίθετα ασκήθηκαν σε νομισματικό επίπεδο ασφυκτικές πιέσεις.

ΔΗΛΑΔΗ μια αντίθετη πολιτική από αυτή που συνιστά το ΔΝΤ και στην πραγματικότητα είχε εφαρμόσει η Fed.!!

Eιδικά στην Ελλάδα η οποία αποκλείσθηκε από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και από τις κατ’ εξαίρεση χρηματοδοτήσεις που είχαν υιοθετηθεί στην ενδιάμεση περίοδο, η επισήμανση αυτή γίνεται αντιληπτή σαν καρφί στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρωζώνη και πιο συγκεκριμένα η ΕΚΤ.

Ο λόγος που ο κ. Ντεγκρέσιν επιλέγει την επισήμανση αυτή δεν είναι διαφορετικός από εκείνον που σε όλα τα κείμενα του ΔΝΤ καταγράφεται η αντίθεση προς την ακολουθούμενη πολιτική της Ευρώπης για τους περιορισμούς της νομισαμτικής πολιτικής της ΕΚΤ ακόμα και όταν έχουν ήδη δρομολογηθεί προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για την Ελλάδα η άποψη του ΔΝΤ έτσι όπως έχει διαφανεί τόσο στις συζητήσεις που ακολούθησαν την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ τον προηγούμενο μήνα, όσο και στις συναντήσεις του G-20 η διαφορά παραμένει στο ένα σκέλος της ακολουθούμενης πολιτικής, αυτό της νομισματικής.

Αντίθετα στο σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής το ΔΝΤ εμφανίζεται ακόμα αυστηρότερο από οτι οι ευρωπαϊοι εταίροι του, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχιση και λαθεμένα συμπεράσματα στην ελληνική κυβέρνηση, με τραγελαφικές συνέπειες το τελευταίο δίμηνο.

Η ανάλυση που έχει γίνει και παραμένει σταθερή στο ΔΝΤ είναι οτι η ελληνική οικονομία χρειάζεται την αυστηρή εφαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου αλλά ταυτόχρονα χρηματοδοτική στήριξη ώστε να μη συνθλιβεί η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα από τις συνέπεις της συρίκνωσης της καταναλωτικής δαπάνης.

Το μήνυμα αυτό δεν το έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να παραπαίει ανάμεσα σε αντιλήψεις που πότε εμφανίζουν το ΔΝΤ Θεό και πότε διάβολο.

Μαριάνθη Θεοδοσίου 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s