Κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν

FT: Προειδοποίηση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για κίνδυνο αποβολής από τη Συνθήκη Σένγκεν

Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει την «αποβολή» της από τη ζώνη της Συνθήκης Σένγκεν, εκτός και αν καταφέρει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η απογοήτευση για τους χειρισμούς της Αθήνας γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι της Ε.Ε. βλέπουν την απειλή της αποβολής προς την Ελλάδα για «σοβαρές αδυναμίες» στους συνοριακούς ελέγχους, ως το μόνο τρόπο που τους έχει απομείνει ώστε να πείσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να δεχτεί τη βοήθεια που του προσφέρει η Ε.Ε.

Εάν η Ε.Ε. υλοποιήσει τελικά τις απειλές της θα είναι η πρώτη φορά από το 1985, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη Σένγκεν, που μία χώρα αποβάλλεται από αυτήν.

Η πρόκληση για την Αθήνα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των FT, έρχεται σε μία εποχή που υπάρχουν σκέψεις για πιο αυστηρούς ελέγχους γενικότερα στα σύνορα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέσα στο Δεκέμβριο την ίδρυση μίας Κοινής Δύναμης Ελέγχου, η οποία θα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων, πιθανότατα ακόμη και ενάντια στη θέληση των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, όπως η Ελλάδα.

Η αδυναμία της κυβέρνησης στην Ελλάδα και οι χειρισμοί της έχουν οδηγήσει στο πέρασμα 700.000 και πλέον μεταναστών από τα σύνορά της προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκνευριστεί από την άρνηση της Αθήνας να συμφωνήσει σε μία ειδική αποστολή της Frontex.

Αλλά και από την απροθυμία της να δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Και τέλος, από την αποτυχία της να εφαρμόσει ένα σύστημα καταγραφής των μεταναστών.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, που συναντούνται την Παρασκευή, θα καταστήσουν σαφές ότι θα πρέπει να συζητηθούν πιο δραστικά μέτρα εάν η Ελλάδα αποτύχει να πάρει επαρκή μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης, ο Ρόμπερτ Φίτσο προέβη σε αυτή τη δήλωση λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Προκλητικός ο Σλοβάκος πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν».

Σύμφωνα με τον Φίτσο, η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν. Ερωτηθείς πάντως, αν αυτή η πρόταση συζητείται επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας απάντησε αρνητικά: «Συζητείται μόνο ανεπίσημα», είπε.

Το σχόλιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις ανωτέρω δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου», ενώ του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους.

Ο κ. Φίτσο πρέπει να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους, «προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρόκληση για την Αθήνα έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεξέτασης του θέματος των κοινών και αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ζώνης του Σένγκεν.

Η Κομισιόν αυτό το μήνα θα προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας ελέγχου συνόρων με την εξουσία να αναλάβει τα σύνορα, πιθανά ακόμα και ενάντια στη θέληση χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.

Η σχετικά αδύναμη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας έχει κατακλυστεί από περισσότερους από 700.000 μετανάστες που διέσχισαν τα σύνορα φέτος.

Ευρωπαίοι αξιωματικού δεδομένης της δριμύτητας της κρίσης οργίστηκαν από την άρνηση της Αθήνας να καλέσει σε μια ειδική αποστολή της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων, την απροθυμία να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αποτυχία να βελτιώσει το σύστημα καταγραφής των προσφύγων.

Οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ, που συναντώνται την Παρασκευή, θα καταστήσουν σαφές ότι περισσότερο δραστικά μέτρα θα εξεταστούν αν η Ελλάδα αποτύχει να αναλάβει δράση πριν τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις υψηλόβαθμους ευρωπαίους διπλωμάτες.

 

 Και σα να μην έφθανε αυτό …

Βόμβα! Το ΝΑΤΟ τελειώνει την Ελλάδα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s