Έρχεται ένα νέο σεισμικό ευρωπαϊκό «περιβάλλον»

greecekat

Απρόβλεπτες εξελίξεις λαμβάνου χώρα και εμείς βρισκόμαστε, απλά, στο έλεός τους. Μία πιθανή έξοδος από την ζώνη Σένγκεν και αργότερα από την Ευρωζώνη, αποτελεί θέμα συγκυρίας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται εντελώς ανίκανη να κάνει οποιαδήποτε παρεμβολή. Οι επιπτώσεις που υπάρχουν στις εξαγωγές, από την κρίση στην Ειδομένη, μέχρι και την εγχώρια παραγωγή, εξαιτίας του τρίτου μνημονίου, έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές εκρήξεις.

Η ζημιά που θα υποστούν τα εμπορεύματα της Ειδομένης είναι πολύ σοβαρή αν,μάλιστα, πολλαπλασιασθεί με τα κέρδη του ανταγωνισμού από τις απώλειες στις ελληνικές επιχειρήσεις στο “εμπάργκο” της ευρωπαϊκής αγοράς προς την Ελλάδα λόγω κινδύνων Σένγκεν και Grexit.

Φυσικά, θα υπάρξουν ευκαιριακές σκοπιμότητες από την πλευρά των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Μέχρι, μάλιστα, να ενεργοποιηθούν οι έχοντες την εξουσία, θα έχουν κλείσει τα σύνορά μας και θα έχουμε ήδη να κάνουμε με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Και αυτό θα συμβεί διότι μόνο αυτοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγές δεν θα κάτσουν παραπάνω.

Όσο αφορά το παραγωγικό κόστος στην Ελλάδα και την «φοροκαταιγίδα» που φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Φυσικά, προκύπτουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω των νέων αδυναμιών μας στον ανταγωνισμό. Να σημειωθεί ότι στις εξαγωγές του 2010 και έπειτα υπάρχει ένα γενικό αδιέξοδο. Να πούμε, επίσης, πως αν σπάσει άμεσα το κρατικό μονοπώλιο στο κομμάτι της ενέργειας και ειδικότερα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θα χαθούν δουλειές που ήδη έχει τάξει ο Τσίπρας σχετικά με τη διασύνδεση της Κρήτης με την χερσαία Ελλάδα, των Κυκλάδων με τη χερσαία παραγωγή και το σύστημα της Ελλάδας με το ενεργειακό σύστημα της Ιταλίας.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης στον χειρισμό του ζητήματος της ενέργειας, θα αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο βιομηχανικής ανάκαμψης.

Και μην ξεχνάμε τις ομαδικές απολύσεις, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα.

Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα έρθουν στην επικαιρότητα και πάλι, βάζοντας τις μέχρι τώρα πολιτικές επιλογές σε εντελώς διαφορετική βάση.

Στη φάση που είμαστε έχουμε να λύσουμε πολλά.

Το θέμα του προσφυγικού,

το κλείσιμο των συνόρων,

η αδυναμία διάθεσης της εθνικής παραγωγής

και η αλλαγή συνθηκών στην ανταγωνιστικότητα είναι μόνο μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση καλείται να ανταπεξέλθει.

Έρχεται ένα νέο σεισμικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ένα «περιβάλλον» που θα φανεί ξεκάθαρα ήδη από τις αρχές του 2016.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s