Ολοταχώς προς τα «βράχια» ο προϋπολογισμός

 

Ολοταχώς προς τα «βράχια» ο προϋπολογισμός

Στα «βράχια» κινδυνεύει να πέσει το… καράβι του προϋπολογισμού, όσον αφορά το σκέλος των εσόδων, αν οι φορολογούμενοι τις επόμενες ημέρες δεν τρέξουν στις Εφορίες για να πληρώσουν φόρους, χαράτσια, πρόστιμα και ρυθμίσεις. Και αυτό, για να μαζευτούν τα περίπου 5,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται, ώστε η εκτέλεση του προϋπολογισμού να επανέλθει σε ρότα επίτευξης των στόχων του οικονομικού επιτελείου.

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, όμως, όταν μέχρι σήμερα, με βάση και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κανένας μήνας δεν ήταν εντός στόχων;

Όλα αυτά, όταν προ ημερών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «πανηγύριζε» για το γεγονός ότι το Νοέμβριο κατάφερε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 523 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο. τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του μήνα είναι μειωμένα κατά 5% ή κατά 229 εκατ. ευρώ, ενώ στο 11μηνο η «μαύρη τρύπα» φθάνει στο 10,28% ή στα 4,6 δισ. ευρώ, αφού ο στόχος ήταν 45,6 δισ. και στα ταμεία έχουν μπεί 40,9 δισ. ευρώ.

Επομένως, οι ανακοινώσεις του υπουργείου δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα του προϋπολογισμού και την πορεία της οικονομίας και, έτσι, χάνεται ακόμα και το… άλλοθι, για αργότερα, όταν το «ναυάγιο» πιστοποιηθεί και οι δανειστές ζητήσουν νέα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, πέραν αυτών που αναγράφονται στο Μνημόνιο III.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η υστέρηση που καταγράφεται στην καταβολή των φόρων θα γεμίσει ακόμη περισσότερο τη «δεξαμενή» των ληξιπροθέσμων χρεών που ήδη ξεπερνούν τα 83 δισ. ευρώ. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει» από τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες συνεχίζονται και με τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος ψηφίζεται σε λίγες ημέρες από τη Βουλή και με τον οποίο οι φορολογούμενοι καλούνται το επόμενο έτος να πληρώσουν επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s