Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το 2016 οι χάρτινες αποδείξεις

 

Ξεχάστε πλέον τη συλλογή αποδείξεων για να πετύχετε έκπτωση φόρου. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τα οποία και θα περιληφθούν σε διατάξεις που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε οι ελεγκτές να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τον τζίρο τους.

Το δεύτερο μέτρο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, με ειδική διάταξη θα καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ώστε να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ, το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Έτσι με τη νέα ρύθμιση το αφορολόγητο θα… «χτίζεται» μόνο μέσα από τις αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών που θα κάνει κάθε φορολογούμενος.

Οι δαπάνες αυτές προκύπτουν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού, με τον οποίο είναι συνδεδεμένη κάθε κάρτα, κι έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να μαζεύουν και αποδείξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι με τα δύο αυτά μέτρα θα γίνεται διασταύρωση των δαπανών των φορολογούμενων με τον τζίρο που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, κι έτσι οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να καταπολεμήσουν σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή.

 

Ποιες αποδείξεις «μετρούν» στην Εφορία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s