Εδώ Βρυξέλλες

Η Frontex πιάνει δουλειά παντού

Η απόφαση έχει ληφθεί και χρειάζεται την έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων. Η γαλλογερμανική πρόταση να δρα αυτοβούλως η Frontex στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. «περπάτησε». Στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση το ζήτημα και το «ναι» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα είναι μια carte blanche για την ενεργοποίηση της Frontex όπου δει -θαλάσσια σύνορα Ελλάδας/Τουρκίας- δίχως ιδιαίτερη πρόσκληση κάθε φορά. Το αντεπιχείρημα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Αθήνας περί προσβολής κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ότι έτσι πιστοποιείται de facto ότι τα ελληνικά ανατολικά θαλάσσια σύνορα είναι και τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

 Τα hot spot είναι η λύση; Τι λένε οι ευρώ-θεσμοί;

Οι απρόθυμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες χώρες και οι θιασώτες των τειχών κρύβονται πίσω από την ελληνική αβελτηρία να δημιουργηθούν hot spot. Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο θα ενισχυθεί το σωστό αίτημα της Αθήνας που αποτελεί και άποψη πολλών πτερύγων του ευρωκοινοβουλίου, να δημιουργηθούν αντίστοιχα στην Τουρκία, στο Λίβανο και στην Ιορδανία. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του», είναι μια φράση που ακούγεται πολύ μαζί με την επίκληση της αλληλεγγύης από όλες της χώρες μέλη πλην όμως έχει πολύ δρόμο το πράγμα. Εν πάση περιπτώσει, αν γίνουν εγκαίρως τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης επί ελληνικού εδάφους, θα μπορέσει η χώρα μας να προωθήσει 75.000 πρόσφυγες για εγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δυστυχώς, ο Γιάννης Μουζάλας προΐσταται μόνο του εαυτού του. Δεν έχει μηχανισμό και δομές το υπουργείο του για να κινηθεί χωρίς γραφειοκρατία, πρέπει να συνομιλεί με τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία ενώ «καίγεται» ο τόπος.

 Βιομετρείστε, βιομετρείστε κάτι θα μείνει

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων με αφορμή τα χτυπήματα στο Παρίσι. Η εύλογη ανησυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών για επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων περιθωριοποιεί τους μετριοπαθείς και βγάζει στη σέντρα όσους ζητούν μια ηλεκτρονική Fortress Europe. Έχει ξεκινήσει η σύνταξη των σχετικών ρυθμίσεων, ωστόσο πολλές χώρες, με πρώτη τη Βρετανία, αντιδρούν στην ανταλλαγή των data. Η μη συνεργασία γαλλικών και βελγικών αρχών επέτρεψε στους δράστες των χτυπημάτων στο Παρίσι να κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Υπάρχει επομένως το πλαίσιο, για παράδειγμα η αξιοποίηση της Europol, άρα είναι υπερβολική η αντίδραση του ultra e-φακελώματος. Όλα είναι ζήτημα συνεργασίας.

 Περί κουλτούρας διαλόγου

Το ανέφερε στη συνέντευξη του και ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την αντιπολίτευση. Αρκεί να το εννοεί ο Νέος ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στο παρελθόν ο διάλογος με τα άλλα κόμματα ισοδυναμούσε με πράξη έσχατης προδοσίας. Πάντως, όλο το ελληνικό πολιτικό προσωπικό χρειάζεται επειγόντως ένα stage στο Ευρωκοινοβούλιο. Να δει από κοντά πώς χτίζονται οι πολιτικές και οι απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα. Η αναζήτηση λύσεων είναι από-συναισθηματικοποιημένη. Αναζητούνται συγκλίσεις. Τελεία. Ξανά και ξανά. Με σκληρές μάχες αλλά και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Γραμμή τη γραμμή.

 Η Ευρώπη είναι σε φάση αλλαγών

Υπάρχει η αίσθηση ότι ζυγίζονται όλα τα ενδεχόμενα, να γίνει περισσότερη αλλά και να γίνει λιγότερη. Οι συσχετισμοί και η συγκυρία ευνοούν τις φυγόκεντρες δυνάμεις, τη δημιουργία μας Ευρώπης-ζώνης ελεύθερων συναλλαγών που θα επιτρέψει τα εθνικά συμφεροντα -τις ισχυρές οικονομίες να απομακρυνθούν ακόμη πιο πολύ από τις υπόλοιπες. Η ήπειρος γίνεται πιο εσωστρεφής και πιο συντηρητική.

 Χριστούγεννα, αλλά σεμνά

Έχει στολιστεί η πόλη, αλλά χωρίς υπερβολές. Αρκετοί ανησυχούν λόγω τζιχαντιστών. Όλοι ψιθυρίζουν ότι στο Molenbeek, στο διαβόητο πλέον προάστιο των Βρυξελλών, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης έχουν εντοπιστεί δεκάδες θύλακες φανατικών ισλαμιστών, foreign fighters, που αποτελούν εν δυνάμει απειλή.

 «Ξεχάστε να ξεχάσετε το ΔΝΤ»

Οι ευρώ-ιθύνοντες συχνά λένε με περιστροφές και κομψά τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν όπου θέλουν να στείλουν. Στην περίπτωση όμως του ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν λιτός και κατηγορηματικός. Η Αθήνα συμφώνησε το περασμένο καλοκαίρι να συμμετέχει και το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα. Τελεία. Δεν θα αποφασίσει η κυβέρνηση να το αφήσει (χωρίς επακόλουθα) εκτός. Αλλά και προς το ΔΝΤ είχε ένα μήνυμα. Το 40% της σύνθεσης του είναι ευρωπαϊκές χώρες, επομένως υπάρχει το ειδικό βάρος προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την ερμηνεία της αναφοράς περί χρέους στη συμφωνία του Ιουλίου.

 Παραμένει η απειλή του Grexit; Όχι, αλλά ναι.

Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να πετύχει εφαρμόζοντας το πρόγραμμα. Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να ανεχθεί επιστροφή στο ante Ιουλίου καθεστώς. Υπάρχει έστω και αργή υλοποίηση των δεσμεύσεων, σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την Αθήνα, αλλά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Τελεία. Ούτε σκέψη για το if not. Δείχνουν όλοι πολύ κουρασμένοι για να ξανασχοληθούν με ελληνικές παλινωδίες και κόντρες. Οι ευρώ-θεσμοί έχουν να αντιμετωπίσουν δυο κολοσσιαίες κρίσεις, το προσφυγικό και την απειλή του αυτόβουλου Brexit. Δεν το κουβεντιάζουν και να χρειαστούν αλλεπάλληλα Eurogroup και ανάμιξη της ευρωηγεσίας σε πολύωρες συνεδριάσεις για να αποτρέψουν το αναπόφευκτο. Θα λυθεί από τη ζωή μας άφησαν να καταλάβουμε.

 Το προσφυγικό ισοδύναμο για το ασφαλιστικό;

Μόλις τέσσερις λέξεις χρησιμοποίησε ο Μοσκοβισί όταν τον ρώτησα αν υπάρχει σκέψη να είναι πιο ελαστικοί οι εταίροι στο ζήτημα του ασφαλιστικού λόγω της προσφυγικής κρίσης.
THERE IS NO LINK

 Τα κακά νέα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Για την Ε.Ε. είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων, απαράβατος όρος για να υπάρξει θετική αξιολόγηση, απαραίτητος όρος για να ανοίξει η συζήτηση διευθέτησης του χρέους.

Κακώς η αγωνία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι για το τι θα χάσουν όσοι είναι τώρα ασφαλισμένοι. Το πραγματικό ερώτημα είναι όπως θα διασφαλιστούν οι επομένως γενιές και οι άνεργοι. Η Ελλάδα έχει το τρίτο χειρότερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ε.Ε. και είναι καταχρεωμένη. Η εξίσωση δεν θα βγει, αν δεν γίνει αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Τελεία.

 Τα καλά νέα (κι όμως υπάρχουν).

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προβλέπει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του Ιανουαρίου. Ολοκλήρωση της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους εντός του 2016 και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αλλά… πάντα υπάρχει το αλλά. Μόνο εφόσον δεν εκτροχιαστεί για πολιτικούς λόγους η εφαρμογή του προγράμματος, δεν δημιουργούνται αχρείαστες κρίσεις όπως αυτή με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε.

Eν Κατακλείδι.

Το μήνυμα προς την Ελλάδα την παρούσα στιγμή που η Ευρώπη συνταράσσεται από την προσφυγική κρίση είναι ένα:

Δείξτε σοβαρότητα, μην σπαταλάτε χρόνο και δυνάμεις, κάντε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και το ελληνικό δημόσιο και η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει με τρόπους που λέγονται και άλλους που δεν λέγονται.

Φεύγουμε με 2 βαθμούς και με την αίσθηση ότι όλα φαντάζουν λογικά και εύκολα μέσα από το Berlaymont, αλλά φοβάμαι τη θέαση των πραγμάτων από την Αθήνα

Της Μαρίας Χούκλη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s