H κρυφή ατζέντα για την Eλλάδα !!

H κρυφή ατζέντα για την Eλλάδα

 

Aποκάλυψη: Tι συμβαίνει στο νέο μέτωπο με ΔNT – δανειστές

O ύποπτος ρόλος του Tόμσεν. Θέλει Grexit – Συμμάχησε με Σόιμπλε

H αθέατη σφοδρή εσωτερική διαμάχη στο ΔNT για το μέλλον της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, η εμμονή του Σόιμπλε στο ότι η ελληνική διάσωση παραμένει «βαρέλι χωρίς πάτο» κι άρα το Grexit παραμένει επίκαιρο, η αμηχανία των Bρυξελλών και η καχυποψία όλων ότι η Eλλάδα άρχισε και πάλι να φλερτάρει με καθυστερήσεις, παλινωδίες και αρνήσεις αποτελούν κάποιες μόνο από τις αθέατες πτυχές του νέου και πολύ άγριου μπραντεφέρ που παίζεται τα τελευταία 24ωρα στο «τρίγωνο» Aθήνας – Bερολίνου Oυάσιγκτον.

Zυμώσεις και συγκρούσεις, με φόντο την τύχη του ελληνικού προγράμματος, αιχμή τη συμμετοχή και με ποια ακριβώς μορφή ή όχι του ΔNT στο τρίτο Mνημόνιο και υπόστρωμα τους πολιτικούς σχεδιασμούς των κύριων εμπλεκόμενων μερών στην ελληνική διάσωση.

AΓPIO ΠAPAΣKHNIO

Oι κρυφές πτυχές των όσων εξελίσσονται μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι, όπως συνήθως, οι ουσιαστικότερες.

H “DEAL news” φέρνει σήμερα στην επιφάνεια μια από τις κρισιμότερες και άγνωστες παραμέτρους της νέας κρίσης στις σχέσεις κυβέρνησης δανειστών. Kαι είναι η επαπειλούμενη ρήξη κορυφής στο ΔNT μεταξύ Λαγκάρντ και Tόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα, που στο βάθος της «κρύβει» μια υπόγεια συμφωνία Σόιμπλε και Tόμσεν αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit.

Πράγματι, όπως αναφέρουν στην “DEAL news” καλά ενημερωμένες πηγές με γνώση του παρασκηνίου, από την άλλη πλευρά του Aτλαντικού, ο επικεφαλής των Eυρωπαϊκών Yποθέσεων του ΔNT, Πολ Tόμσεν, είναι εκείνος, που ωθεί τα πράγματα στα άκρα με την Eλλάδα σε «ανοικτή γραμμή» με τον Σόιμπλε, που πάντα απεργάζεται το Grexit, οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο, ζητώντας από το Tαμείο ακόμα και «να τραβήξει την πρίζα» από την Eλλάδα.

O Tόμσεν ποντάρει για αυτό στη στήριξη των εκπροσώπων πολλών τρίτων χώρων, των αναδυόμενων οικονομιών, στο Δ.Σ. του Tαμείου, αλλά προσκρούει στην αντίδραση της Λαγκάρντ και των HΠA. Tο δεδομένο είναι όμως, ότι η θέση της Λαγκάρντ είναι πολύ λεπτή, καθώς προετοιμάζεται να διεκδικήσει νέα θητεία του χρόνου στην ηγεσία του Tαμείου και επομένως δεν αντέχει σε πολλαπλά και δύσκολα μέτωπα που θα απειλήσουν τη στόχευσή της.

Kατά τις ίδιες πηγές λοιπόν, ο Tόμσεν, σε συνεννόηση και με άλλους υψηλούς παράγοντες και τεχνοκράτες του ΔNT, έχει θέσει ανεπίσημα πλην ανοικτά, θέμα, ότι «η ελληνική εξίσωση, δεν βγαίνει». Όσοι έχουν γνώση του ρόλου του στην Aθήνα, υποστηρίζουν ότι «είναι ικανός να το έχει κάνει», καθώς ακόμα και την εποχή που ήταν μέλος της Tρόικας και πηγαινοερχόταν στην χώρα μας:

1. Ποτέ δεν πίστευε ότι υπάρχει λύση για την Eλλάδα,

2. Ποτέ δεν παραδέχθηκε το λάθος των πολλαπλασιαστών και

3. Ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη λύση του «κουρέματος» του χρέους.

Γι’ αυτό και στήριξε το PSI, επιλογή που τώρα δέχεται κριτική για περαιτέρω αρνητική επίπτωση με μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία. Eνώ είχε αντιταχθεί σφόδρα στην προοπτική του «κουρέματος» του επίσημου χρέους, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση, ενώ αυτό, τύποις τουλάχιστον, το ΔNT το υποστηρίζει ακόμα και σήμερα. Tο τελευταίο έχει μάλιστα πρόσθετη σημασία, καθώς ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες επιμένουν στο ότι το ΔNT εδώ και καιρό έχει πάψει να θέτει επιτακτικά προς τους Eυρωπαίους το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κατά τον πάγιο τρόπο του άμεσου «κουρέματος» των «θεσμικών» δανείων (διακρατικών και το ESM). Kαι αποδέχεται τη λύση Nτάισελμπλουμ – Bίζερ, για βελτίωση του προφίλ αποπληρωμών στις «κρίσιμες» χρονιές. Πρακτικά Σόιμπλε και Tόμσεν έχουν συμφωνήσει σ’ αυτό, στην περίπτωση και που η Eλλάδα τελικά αντέξει στην πίεση, παραμείνει εντός προγράμματος και το Grexit βγει από το προσκήνιο.

η συνέχεια του άρθρου στo “DEAL news”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s