“Έ ρε μανία με τα σκουπίδια” .. ούτε χρυσός να ήταν !!

Tων σκουπιδιών το κάγκελο …

O Τσιρώνης, τα ΣΔΙΤ στα σκουπίδια και η… Επίτροπος !!

O Τσιρώνης, τα ΣΔΙΤ στα σκουπίδια και η... Επίτροπος

Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για το πόσο “ξύλο” θα πέσει στη σημερινή συνάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση απορριμμάτων.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στα πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο και στις παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας, χωρίς να ιδρώνει το αυτί του κ. Τσιρώνη. Στο στόχαστρο της Κομισιόν δεν βρίσκονται μόνο τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που απειλούνται με νέες καθυστερήσεις, αλλά και διάφορα έργα περιβαλλοντικής προστασίας όπως βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ., που μεταφέρονται από ΕΣΠΑ σε ΕΣΠΑ.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως ακόμα και το WWF, που κατηγορείται από ορισμένους κύκλους για τις “ακραίες” θέσεις του υπέρ του περιβάλλοντος, αδειάζει στην ετήσια έκθεσή του την πολιτική Τσιρώνη.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του WWF Ελλάδος, “ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) στην ουσία ακυρώνει τα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα οποία είχαν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο, ενοχοποιώντας εμμέσως το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο για τις παθογένειες της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να εξηγεί πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές και χωρίς να τεκμηριώνει ότι ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε περιβαλλοντικά φιλικότερη διαχείριση ή χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες”.

 euro2day .gr

«Πραξικόπημα» Τσιρώνη για τον έλεγχο της αγοράς σκουπιδιών

Με μία «πραξικοπηματικού» τύπου νομοθετική παρέμβαση, την οποία ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν από τον τρόπο αναφοράς της, επιχειρεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης να καταργήσει το σύνολο σχεδόν των ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία δεν τυγχάνουν της αρεσκείας του.

Αφού δεν κατάφερε με κανέναν από όλους τους άλλους τρόπους που χρησιμοποίησε να «πείσει» τους εκλεγμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποδεχθούν το δικό του «όραμα» για τη διαχείριση των απορριμμάτων κι αφού το περίφημο εθνικό σχέδιο δράσης που εκπόνησε για τα απορρίμματα κρίθηκε νομικά έωλο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τώρα ο κ. Τσιρώνης επιχειρεί με 10 λέξεις ανάμεσα στις χιλιάδες του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου να επιβάλει τις απόψεις του.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, ο κ. Τσιρώνης προσέθεσε άρθρο το οποίο αναφέρει τα εξής: «Η παράγραφος 11, του άρθρου 17, του νόμου 4071/12, καταργείται».

Ποιος από τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο μπορεί άραγε να αντιληφθεί το μυστικό πίσω από τις 10 λέξεις του κ. Τσιρώνη;

Η παράγραφος που ο κ. Τσιρώνης θέλει να καταργήσει είναι αυτή με την οποία δίνεται το δικαίωμα και στις Περιφέρειες και τους Δήμους να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος καταργεί με μια αράδα λέξεις τα κατοχυρωμένα από τον Νόμο δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ, όπως τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Ηλείας.

Κι αυτό τη στιγμή, που μετά από εντολή των Βρυξελλών η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την επιτάχυνση αυτών ακριβώς των επενδύσεων, προκειμένου να μην χαθούν οι σχετικοί  πόροι του ΕΣΠΑ.

Liberal.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s