Ο Αλέξης Τσίπρας για το #ThisIsACoup: Η καρδιά μου είπε «όχι», αλλά το μυαλό πως έπρεπε να βρούμε μια λύση (video)

 

Το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο είχε βρεθεί, τόσο ο ίδιος από τη θέση του πρωθυπουργού, όσο και η ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια των «τελικών» διαπραγματεύσεων περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «ThisIsACoup», του Βρετανού δημοσιογράφου-παρουσιαστή του Channel 4 News και του Guardian, Πολ Μέισον.

«Αν είχα φύγει εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε “όχι”, αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία» τονίζει ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τους λόγους που αναγκάστηκε να υπογράψει την συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

«Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή», δηλώνει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, κάνοντας την αυτοκριτική του για την παρατεταμένη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Καταλάβαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί. Δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις της Ευρώπη μόνος σου», σημειώνειο  ο πρωθυπουργός μέσω της εφημερίδας «New York Times», ενώ  αναφερόμενος στη άνοδο της Αριστεράς σε Ισπανία και Πορτογαλία υπογραμμίζει ότι «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη».
Δείτε το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα μέρη του ντοκιμαντέρ το οποίο δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα: 

 

Η έκφραση This Is a Coup (Αυτό είναι πραξικόπημα) έγινε παγκόσμιο σύνθημα για τη στάση των Βρυξελλών προς τον έλληνα πρωθυπουργό και έγινε νούμερο 1 hashtag παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας.

Στα τέσσερα επεισόδια καταγράφονται η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νίκη, η περίοδος της διαπραγμάτευσης και τελικά ο συμβιβασμός, ενώ φιλοξενούνται συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Πολ Μέισον σημειώνει: «Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα. Η Ευρώπη τους έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας».

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s