Ρέγκλινγκ: Δεν εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει ξανά κίνδυνος Grexit – Δεν είναι απαραίτητα τα λεφτά του ΔΝΤ

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα επανέλθει το σενάριο Grexit προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM. Τι λέει για κυβέρνηση και χρέος.

regklingk-den-egguwmai-oti-den-tha-uparksei-grexit

 

Tην ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνoντας όμως ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον. 

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδίδει αυτή την περίοδο  – αυτή την εβδομάδα όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για το έτος πέρασαν από το κοινοβούλιο , Αλλά φυσικά, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα είναι πάντα έτσι”, αναφέρει.  “Το Grexit παρέμενε μια πιθανότητα όσο η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις, με άλλα λόγια, μέχρι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΕSM.

«H ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM αν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Και αν δεν λάβει χρήματα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Και σε αυτή την περιπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτήν στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα είναι αν παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Για το ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η παρουσία του ως δανειστής καθώς, όπως λέει, ο ESM θα μπορούσε να καλύψει το 10% που αυτή τη στιγμή προσφέρει για παράδειγμα το ταμείο στην Κύπρο. «Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη γνώση του ΔΝΤ σε οικονομ,ικό και τεχνικό επίπεδο για την παρακολούθηση του προγράμματος» προσθέτει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.  

Για το ενδεχόμενο “κουρέματος” του χρέους μετά και την επιμονή του ΔΝΤ περί διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, ο Κ. Ρέγκλινγκ απαντά πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για νομικούς λόγους. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξηγεί πως δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων και της μακράς διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του ESM, δεν αναμένεται να προκύψει τέτοιο θέμα κατά τα προσεχή έτη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s