Στο ΥΠΟΙΚ η εισήγηση για μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Στο ΥΠΟΙΚ η εισήγηση για μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από 5% έως 20%

Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας προτείνουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι αρμόδιες επιτροπές. Ακόμη και σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα των αντικειμενικών, οι επιτροπές εισηγούνται το «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών, καθώς δεν έλαβαν υπόψη μόνο τα δεδομένα της αγοράς, αλλά και ορισμένες άλλες παραμέτρους. Για τις πιο «φθηνές» περιοχές όπου οι τιμές ζώνης ανέρχονται σε 500-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι επιτροπές προτείνουν την παραμονή των αντικειμενικών αξιών στα ίδια επίπεδα.
 
Η επταμελής επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος στις 26 Νοεμβρίου για να εισηγηθεί το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων για όλους του Δήμους των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδος ολοκλήρωσε το έργο της, συνέταξε το πόρισμά της και το παρέδωσε χθες στον υπουργό. 

Οκτώ ζώνες

Δεδομένου ότι η Επιτροπή είχε στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο, προέβη στην ανάλυση της κατάστασης όχι ανά περιοχή, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά «οριζόντια». Ετσι, η Αττική και η Στερεά Ελλάδα χωρίστηκαν σε «ζώνες» με βάση 8 κλιμάκια αντικειμενικών τιμών, ως εξής:
• 600-1.000 ευρώ/τ.μ. 
• 1.050-1.500 ευρώ/τ.μ. 
• 1.550-2.000 ευρώ/τ.μ. 
• 2.050-2.500 ευρώ/τ.μ. 
• 2.550-3.000 ευρώ/τ.μ. 
• 3.050-3.500 ευρώ/τ.μ. 
• 3.550-4.000 ευρώ/τ.μ.
• 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εισήγηση της επιτροπής ήταν για μεσοσταθμική μείωση 40% στις αντικειμενικές αξίες, αλλά κατόπιν διαβουλεύσεων και ζυμώσεων η τελική εισήγηση προβλέπει μείωση έως 20% κατά μέσο όρο. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ορισμένα μέλη της Επιτροπής, στη διαβούλευση δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν μόνο τα δεδομένα της αγοράς (συμβόλαια) αλλά συνυπολογίστηκαν και οι επιπτώσεις στις τράπεζες, οι οποίες ως γνωστόν εγγράφουν στα βιβλία τους τις αξίες των υποθηκών, με βάση τα δεδομένα του 2007. 

Ειδικότερα, για τις αποκαλούμενες «φθηνές» περιοχές, δηλαδή για τις συνοικίες όπου οι τιμές ζώνης φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., η εισήγηση είναι για μείωση 5%, με εξαίρεση τις πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 600 ευρώ ανά τ.μ.), οι οποίες προτείνεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Η εισήγηση αυτή έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ως γνωστόν σε αυτές τις περιοχές οι εμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών, γεγονός το οποίο, αν λαμβάνονταν υπόψη η γενική κατεύθυνση για εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, θα είχε ως συνέπεια την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις εν λόγω περιοχές. 

Για τις περιοχές με «μεσαίου» ύψους αντικειμενικές τιμές, της τάξεως των  1.550-3.000 ευρώ ανά τ.μ., στις οποίες βρίσκεται και ο κύριος όγκος των αστικών ακινήτων, η εισήγηση της επιτροπής είναι να μειωθούν κατά 15-20% οι αντικειμενικές αξίες, κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οσον αφορά στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, η τελική εισήγηση είναι για μείωση 10%, ενώ η αρχική εισήγηση ήταν για μειώσεις 20-30%. Και σ’ αυτή την περίπτωση η τελική εισήγηση είχε πολιτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις, λόγω κατάρρευσης των εμπορικών τιμών. 

ΕΤ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s