Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ”ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ” ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ 2016


”ZOMBIES” TO 40%, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10ΕΚ. ΕΥΡΩ  

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΛΟΥΚΕΤΟΥ Ή ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  

Το βάθεμα της ελληνικής κρίσης εξαιτίας των μνημοναικών πολιτικών λειτουργεί και ως μηχανισμός εξουθένωσης και εξόντωσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τα θύματα του ελληνικού μνημονιακού καπιταλισμού δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι και οι νέες και βεβαίως τα μικρομεσαία στρώματα (επαγγελματίες, έμποροι κλπ.) και τελευταία οι αγρότες αλλά και οι μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

ΜΑΖΙΚΟ ”ΛΟΥΚΕΤΟ” ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πρόσφατη έρευνα της Price Water House (PwC) σε 2.824 επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 10εκ. ευρώ, έβγαλε το 40%, περίπου, εξ’ αυτών να βρίσκονται υπερδανεισμένες, χωρίς καμιά ή σχεδόν καμιά, πιθανότητα επιβίωσης (655 σχεδόν ”Zombies” και 464 ”Ζombies”).

Το ως άνω ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων οδηγείται μέσα στο 2016 μάλλον σε λουκέτο, ενώ με απόλυτη βεβαιότητα κλείνει το 17% του συνόλου των επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 10εκ. ευρώ, που βρίσκονται στην κατηγορία των ”Zombies”.

Ποτέ στην Ελλάδα δεν θα έχουμε γνωρίσει ένα τόσο μαζικό κλείσιμο μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων όσο αυτό που θα ζήσει ως τραγωδία η πατρίδα μας μέσα στο 2016.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ 

Το μαζικό λουκέτο στις επιχειρήσεις μέσα στο 2016, που μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 40% του συνόλου τους, θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο, τουλάχιστον, 150 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ αν προσθέσουμε και τις απολύσεις που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες, το συνολικό κύμα των απολύσεων γι’ αυτούς μόνο τους λόγους μπορεί να ξεπεράσει το εφιαλτικό νούμερο των 250.000 εργαζομένων!

Η PwC θεωρεί ότι το μαζικό λουκέτο σε επιχειρήσεις ”Zombie”, το οποίο είναι αναπότρεπτο, χρειάζεται να επισπευσθεί, διότι θα απελευθερώσει ”παγιδευμένοδανεισμό δεκάδων δις των τραπεζών προς αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και δεκάδες δις έσοδα αυτών των επιχειρήσεων, πράγμα που θα αντισταθμίσει εν μέρει, πάντα κατά την PwC, τις εφιαλτικές συνέπειες του γιγάντιου νεκροταφείου επιχειρήσεων, που θα πρέπει να στηθεί.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στην ουσία η PwC υπερτονίζει τις όποιες θετικές συνέπειες προκύψουν από την αναδιανομή της πίτας στην αγορά, λόγω του μαζικούλουκέτου” προβληματικών επιχειρήσεων, από την οποία θα επωφεληθεί ένας κύκλος ”υγιώνεπιχειρήσεων και θα σημειωθεί μια νέα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε όφελος των πολυεθνικών εταιρειών.

Οι υπερδανεισμένες εταιρείες οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ μερικών μηνών, δεν θα μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και να βρουν κεφάλαια ή νέους επενδυτές, θα μεταβιβαστούν, σύμφωνα και με την πρόσφατη απαράδεκτη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση, σε ξένα κερδοσκοπικάκοράκια” για ένα κομμάτι ψωμί, τα οποία θα προχωρήσουν στα περαιτέρω.

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Το ίδιο, περίπου, θα συμβεί και με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία κατά πρώτο λόγο οι Τράπεζες θα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν προς όφελος τους και μόνο αν δεν μπορεί να προκύψει μια ικανοποιητική γι’ αυτές ρύθμιση, θα τα μεταβιβάσουν στα fundsκοράκια, μιας και τα τελευταία δεν δίνουν εύκολα πάνω από το 10% του δανειακού κεφαλαίου για την εξαγορά τους.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS  

Οι εξελίξεις αυτές το 2016 θα διαμορφώσουν ένα νέο, πολύ χειρότερο από το σημερινό, οικονομικόκοινωνικό πεδίο, το οποίο θα είναι πρωτόγνωρα εφιαλτικό για ειρηνική περίοδο.

Τα θύματα αυτού του νέου εφιάλτη θα επεκτείνονται τώρα και σε ένα πολύ ευρύτατο κύκλο του επιχειρηματικού κόσμου, αν και αρκετοί εξ αυτών των επιχειρηματιών έχουν συσσωρεύσει αποθέματα από κέρδη και συχνά ληστρικές συμπεριφορές, του παρελθόντος, ενώ νέα, μαζική, σχεδόν, εξόντωση θα υποστούν οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες, μαζί με τις επιχειρήσεις τους.

Το χαρακτηριστικότερο, όμως, γεγονός μέσα στο 2016 θα είναι η ουσιαστική παράδοση της ιδιωτικής οικονομίας (!) σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (funds)!!!

Η δραματική αυτή εξέλιξη σημειώθηκε με την ουσιαστική παράδοση των τραπεζών, μέσω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, στα ξένα funds και εν συνέχεια με την δυνατότητα εκχώρησης από τις τράπεζες των κόκκινων δανείων στα ίδια ή άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Σε πρώτη φάση σε αυτά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια μπορούν να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά, πλην πρώτης κατοικίας και σε δεύτερη φάση, μετά τις 15 Φλεβάρη, όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια.

Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ”ΕΡΥΘΡΩΝ ΧΜΕΡ”  

Ο μνημονιακός ελληνικός καπιταλισμός συμπεριφέρεται ως ”ερυθρός χμερ” απένανατι στο εγχώριο ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο, περίπου, το παραδίδει προς εκτέλεση στα νύχια του ξένου χρηματιστικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου.

Το 2016 ή θα γίνει μια χρονιά μεγάλης και βαθιάς δημοκρατικής ανατροπής για μια πορεία ανασυγκρότησης της Ελλάδας ή αυτή η χώρα θα γνωρίσει μια τέτοια καταστροφή που θα μοιάζει με χαριστική βολή στην ύπαρξη της και στην επιβίωση του ελληνικού λαού.

ISKRA .GR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s