Φεύγει το ΔΝΤ που μένει και Μένει το ΔΝΤ που φεύγει

dnt

Μετά τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη που πόνεσε, αλλά υπέγραψε για τα 14 αεροδρόμια -και δεν ξέχασε για την απόφασή του αυτή να δηλώσει ότι φταίει η αντιπολίτευση- τώρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέρχεται με συνέντευξή του στο περιεχόμενο των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως τονίζει στην ισπανική El Mundo, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί, ενώ την ίδια στιγμή -στην ίδια συνέντευξη- τονίζει ότι «για τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία (στην Ευρώπη). Έφτασε η ώρα να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα».

Και αν αυτό δεν σας φαίνεται κάπως παράλογο, φαντάζομαι ότι πιθανότατα να σας φανεί η τοποθέτηση που θέλει την κυβέρνηση να «έχει κόκκινες γραμμές, αλλά δεν επιτρέπεται να τις αποκαλύψει».

Και η ερώτηση προς τον υπουργό είναι «Γιατί;». Γιατί δεν της επιτρέπεται να τις αποκαλύψει. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που φανερά θα τις καταπατήσει. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την κατάργηση των μνημονίων; την αποπομπή της τρόικας; Την 13η σύνταξη; Ή τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας που δεν θα τα αναλάμβαναν ποτέ τα κοράκια; Η τελευταία κόκκινη γραμμή πάντως που έχει θέσει η κυβέρνηση (και συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο) ήταν η «μη μείωση» των κύριων συντάξεων. Όχι του εισοδήματος των συνταξιούχων, αλλά των κύριων συντάξεων. Κοντός ψαλμός αλληλούια όμως, καθώς κατά τις 18 Ιανουαρίου έρχονται οι δανειστές στην Αθήνα.

Και το ΔΝΤ;

Ναι και το ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα. Παρά την προτροπή του πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα και παρά την -φαινομενικά- ανάλογη θέση που φέρεται να έχει εκφράσει και ο Πολ Τόμσεν σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Επένδυση».

Ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο με το ελληνικό πρόγραμμα, όχι όμως με αφορμή τις ίδιες αιτίες που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε «ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική υποδομή να αντιμετωπίσει επιτυχώς ευρωπαϊκά θέματα».

Ο κύριος Τόμσεν από την άλλη (που πλέον έχει προαχθεί σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ) θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να κάνει βιώσιμο το χρέος και άρα η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα συγκρουστεί με την καταστατική απαίτηση για το χρέος που πρέπει να είναι εξυπηρετήσιμο.

Και για το ΔΝΤ μία είναι η αιτία που δεν μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει εξυπηρετήσιμο: Το Ασφαλιστικό. Γι’ αυτό άλλωστε η τρόικα εδώ και δύο ημέρες έχει στείλει email στον Γιώργο Κατρούγκαλο και του δίνει διορία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου ώστε να ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας για το συνταξιοδοτικό. Δηλαδή θέλουν να ξέρουν εκ των προτέρων που θα κινηθεί η συζήτηση για το Ασφαλιστικό και όχι να βρεθούν προ εκπλήξεων όταν έρθουν στην πρωτεύουσα

Που σημαίνει, ότι μπορεί μεν το ΔΝΤ να σκέφτεται να μην καταβάλει άλλα χρήματα στην Ελλάδα -καθώς την θεωρεί πίθο των Δαναΐδων- δεν πρόκειται όμως να σταματήσει και την παρουσία του στη χώρα μας, λόγω των τεχνικών συμβουλών που θέλει να παράσχει ώστε να διασφαλίσει την αποπληρωμή των όσων του χρωστάμε.!!

Πάντως, -για να ολοκληρώσω από εκεί που ξεκίνησα- η κυβέρνηση δια στόματος Τσακαλώτου, εξακολουθεί να έχει ως κορυφαίο θέμα την διευθέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα από την οποία περνάει η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, είναι πλέον πρώτη προτεραιότητα.

Άρα: Η κυβέρνηση θα συμφωνήσει και στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού, και στην αύξηση της φορολόγησης των αγροτών, και στη μεταρρύθμιση του εργασιακού. Κοντολογίς και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Statesman.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s