Το 2016 υπόσχεται πως θα ΄ναι μία κάθε άλλο παρά μια ήσυχη χρονιά

rogoff

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2016

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί κανείς να πει για την παγκόσμια οικονομία καθώς έρχεται το 2016 είναι ότι θα μπορούσε να τα πηγαίνει πολύ χειρότερα.

Στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, προσηλωμένη στις συμβουλές Αμερικανών οικονομολόγων με κλίση προς τα αριστερά, κόντεψε να σπρώξει την ελληνική οικονομία από το γκρεμό. Η ιδιότητα της χώρας ως μέλους της ευρωζώνης διαφυλάχθηκε όμως, έστω κι αν η ελληνική κυβέρνηση σπατάλησε άσκοπα τόσο πολύτιμο χρόνο όσο και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ευρώπη, όπως και η Ιαπωνία, αντιμετωπίζει επίσης βαθιά υπαρξιακά προβλήματα γύρω από τη γήρανση του πληθυσμού, τη δυσκολία απορρόφησης των προσφύγων και των μεταναστών, και τη βραδεία αύξηση της παραγωγικότητας λόγω έλλειψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Καθώς το 2016 ξημερώνει, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τα εξασθενημένα νομίσματα συνεχίζουν να διατηρούν αμγότερες τις οικονομίες σε θετικές – αν και όχι ακριβώς ζωηρές – τροχιές ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η κινεζικής κυβέρνησης υπέστη σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της, λόγω της κακής διαχείρισης μιας καταρρέουσας χρηματιστηριακής φούσκας, γεγονός που ήγειρε ερωτήματα για το κατά πόσο θα μπορέσει να διαχειριστεί την εν εξελίξει μετάβαση της οικονομίας της σε μια βραδύτερη, αλλά πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποσοβήσει οποιαδήποτε άμεση αίσθηση κρίσης, οι προκλήσεις για το 2016 παραμένουν τεράστιες.

Ανάμεσα στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, καθώς και την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν καταστεί αρκετά εύθραυστες, με πιο αξιοσημείωτες τη Ρωσία και τη Βραζιλία. Πριν από είκοσι χρόνια, με τις άκαμπτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και το τεράστιο χρέος σε ξένο νόμισμα εκείνης τη εποχής, τέτοιες πιέσεις θα είχαν αναπόφευκτα οδηγήσει σε χρηματοοικονομική κρίση.

Σήμερα, με τις ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους εκφρασμένο σε τοπικό νόμισμα, οι οικονομίες τους είναι πιο ισχυρές: υποφέρουν από βαθιά ύφεση, ναι, αλλά δεν βρίσκονται και στην αρχή μιας περιόδου «χαμένων δεκαετιών».

Ωστόσο, με το σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου να υπονομεύοει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ρωσίας, το 2016 θα θέσει σε περαιτέρω δοκιμασία τις χώρες αυτές.

Μπορεί η αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει, ακόμα κι αν η ανάπτυξη σε άλλα μέρη του πλανήτη είναι χλιαρή;

Προς το παρόν, φαίνεται πως οι προηγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναρρώνουν από τη χρηματοοικονομική κρίση, αν και θα εξακολουθήσουν να υποφέρουν από πονοκεφάλους λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους και των μετα-κρισιακών τραυμάτων – ιδίως στην Ευρώπη.

analitis.gr

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s