Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ : “Δύο παράλληλα νομίσματα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα”

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΙΟUs ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Γ.Βαρουφάκης: “Δύο παράλληλα νομίσματα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα”

Mε τα capital controls επιβλήθηκε στην πράξη ένα καθεστώς δύο παράλληλων νομισμάτων στην Ελλάδα αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης.

Eπί της ουσίας δηλαδή έκαναν αποδεκτά τα IOUs που είχε προτείνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, και ενώ τότε δεν τα ήθελαν τα έκαναν πράξη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε νέο του άρθρο στο Project Syndicate, αποκαλύπτει πως στην χώρα μας κυκλοφορούν… δύο παράλληλα νομίσματα.

Οι τραπεζικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να συνθηκολογήσει στις αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και μέσα από το άρθρο του εξαπολύει σφοδρή επίθεση στους Ευρωπαίους.

Ο τέως ΥΠΟΙΚ ξεκινά το άρθρο του με ένα παράδειγμα ενός  καταθέτη στην… Αριζόνα.

«Φανταστείτε το παράδειγμα ενός καταθέτη στην Αριζόνα, ο οποίος επιτρέπεται να κάνει ανάληψη μόνο μικρών χρηματικών ποσών κάθε βδομάδα και αντιμετωπίζει περιορισμούς σχετικά με το πόσα χρήματα θα μπορούσε να τραβήξει σε τραπεζικό λογαριασμό στην Καλιφόρνια. Οι εν λόγω έλεγχοι κεφαλαίων, αν ποτέ έρθουν, θα σημάνουν το τέλος του δολαρίου ως ένα ενιαίου νομίσματος, διότι τα εν λόγω capital controls είναι εντελώς ασύμβατα με μια νομισματική ένωση», γράφει.

Η Ελλάδα σήμερα και η Κύπρος πριν από αυτή, προσφέρει μια περιπτωσιολογική μελέτη για το πώς οι έλεγχοι κεφαλαίου διακλαδώνουν ένα νόμισμα και στρεβλώνουν τα επιχειρηματικά κίνητρα.”

«Η διαδικασία είναι απλή. Μόλις οι καταθέσεις σε ευρώ φυλακίζονται μέσα σε ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα, το νόμισμα χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο: τράπεζα ευρώ (BE) και το χαρτί, ή δωρεάν ευρώ», υποστηρίζει, σημειώνοντας πως ξαφνικά αναδύεται μια άτυπη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων.

«Σκεφτείτε έναν Έλληνα καταθέτη να επιθυμεί να μετατρέψει ένα μεγάλο ποσό της ΒΕ σε FE (ας πούμε, να πληρώσει για τις ιατρικές δαπάνες στο εξωτερικό, ή να ξεπληρώσει ένα χρέος της εταιρείας σε μια μη-Ελληνική οντότητα). Υποθέτοντας ότι καταθέτες βρίσκουν πρόθυμους κατόχους FE, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν τα BE τους, τότε προκύπτει μια ουσιαστική ΒΕ-FE συναλλαγματικών ισοτιμιών, που ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της συναλλαγής, με τους κατόχους της BE να έχουν μια σχετική ανυπομονησία για το πόσο θα διαρκέσουν τα capital controls», συνεχίζει.

«Στις 18 Αυγούστου του 2015, λίγες εβδομάδες μετά που τραβήχτηκε το βύσμα από τις τράπεζες στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ελληνικό υποκατάστημα της, η Τράπεζα της Ελλάδα, στην πραγματικότητα επισημοποιήσαν ένα νομισματικό καθεστώς διπλού νομίσματος», προσθέτει.

Το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s