“Τούρκοι θ΄ αρπάξουν τα λεφτά” κι΄εμείς τους Μετανάστες !

Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες για τις επιδόσεις της Τουρκίας στο προσφυγικό

Εκτάκτως μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία ο Φρανς Τίμερμανς, καθώς η Ευρώπη διαπιστώνει ότι η ροή προσφύγων δεν έχει περιοριστεί ουσιαστικά, παρά τα 3 δισ. που «έταξαν» οι Ευρωπαίοι στην Άγκυρα.

Εκνευρισμός στην ΕΕ για τις επιδόσεις της Τουρκίας στο προσφυγικό

Ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην ΕΕ από την Τουρκία δεν έχει πέσει αποτελεσματικά από όταν οι Βρυξέλλες συμφώνησαν τον Νοέμβριο να προσφέρουν τρία δισ. ευρώ σε βοήθεια στην Άγκυρα, σε αντάλλαγμα δραστικότερων μέτρων, ανέφερε ο ανώτατος υπεύθυνος της ΕΕ για την αναχαίτιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα μεταβεί στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει το θέμα με τις τουρκικές αρχές, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα οφείλει να βελτιώσει τις προσπάθειές της προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του κοινού σχεδίου δράσης του Νοεμβρίου.

«Μοναδικό δείκτη αναφοράς, φυσικά, αποτελούν τα μειούμενα νούμερα και είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης ώστε να πιέσουμε τους αριθμούς σημαντικά προς τα κάτω. Είναι αρκετά σαφές ότι κατά τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες, τα νούμερα έχουν παραμείνει σχετικά υψηλά», επεσήμανε ο κ. Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου με τους Ευρωπαίους και Ολλανδούς ηγέτες. «Επομένως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει εκεί».

Οι παρατηρήσεις του κ. Τίμερμανς έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στο Βερολίνο πως η στρατηγική του, που εστιάζει στην Τουρκία και αποσκοπεί στο να βάλει φρένο στην εισροή που έφερε περισσότερους από ένα εκατ. πρόσφυγες στη Γερμανία πέρυσι, δεν δίνει καρπούς αρκετά γρήγορα. Η στρατηγική υφίσταται νέο εξονυχιστικό έλεγχο μετά τις αναφορές από τις αστυνομικές αρχές στην Κολωνία ότι άνδρες με «βορειοαφρικανική και αραβική» εμφάνιση παρενόχλησαν δεκάδες γυναίκες κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, έχει καταδικάσει τις επιθέσεις, αλλά αντιμεταναστευτικές ομάδες χρησιμοποιούν σαν αφορμή το περιστατικό, επιχειρηματολογώντας πως καταδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής της στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν τακτικά στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 3.000 ανά ημέρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από το peak των περισσότερων από 5.000 ανά ημέρα που είδαμε στις αρχές Δεκεμβρίου, τα νούμερα και πάλι απογοητεύουν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και πολλοί ηγέτες πιστεύουν πως η μικρή πτώση οφείλεται περισσότερο στον κακό καιρό παρά στις τουρκικές προσπάθειες.

«Η αίσθησή μας είναι πως η πτώση συνδέεται κυρίως με τον καιρό και συγκεκριμένα με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα στη Μεσόγειο», υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο κ. Τίμερμανς, ο οποίος ήταν στο Άμστερνταμ για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στην περίοδο της Ολλανδίας ως επικεφαλής της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ, επέμεινε πως η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία παραμένει «θετική». Αλλά τόνισε πως οι Βρυξέλλες θα χρειαστεί να εργαστούν με την Άγκυρα για τη «βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεών τους».

«Έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία ήταν ενθαρρυντικά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε πως θα φέρουμε τα αποτελέσματα που συμφωνήσαμε με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s