Η Κομισιόν “τρέμει” τώρα στο ενδεχόμενο ενός Plan B κράτους της ευρωζώνης!


Η ΕΕ απαγορεύει σε οικονομολόγους της να μελετήσουν τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο Brexit ή ακόμα και να μιλήσουν γι’ αυτό, από φόβο μήπως εμπλακεί στη συζήτηση για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα.

«Υπάρχει εσωτερική εντολή να μη συζητάμε και να μη μελετάμε τις συνέπειες ενός Brexit» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας ότι η οδηγία έχει έρθει από το γραφείο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή ή τις ΗΠΑ, αλλά όχι την πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι η Κομισιόν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος -αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδος.

Η Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι δεν είχε Plan B για τη διαχείριση ενός Grexit. Όταν ο Τύπος αναφέρθηκε στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές.

«Μάθαμε από τα περί Grexit» είπε δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αν κάνουμε (Plan B), οι δημοσιογράφοι θα το μάθουν. Επομένως, αυτή τη φορά δεν κάνουμε» σημείωσε.

Σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, Βρετανία και Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το πώς θα γίνει αυτό, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια τουλάχιστον, γεγονός που θα έδινε στην Κομισιόν τον χρόνο να υπολογίσει τις οικονομικές συνέπειες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να διαπραγματευτεί αλλαγές με την ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και θα ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, εάν κάποια αιτήματα γίνουν δεκτά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι βρετανοί πολίτες είναι διχασμένοι για το ενδεχόμενο Brexit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s