Θέμα χρόνου θα είναι το τέλος της Σένγκεν ! – Και μετά στην ελλάδα τί; φαντάζεστε ?

Τέλος η Σένγκεν για την Αυστρία: Η λαθρομεταναστευτική κρίση αλλάζει την Ε.Ε.

ΦΑΙΜΑΝ: «ΑΦΟΥ Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ» 

Ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα φθάναμε και σ’ αυτό το σημείο, στην αναστολή της λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν σε κάποια από τις χώρες της Ευρώπης. Και την αρχή κάνει η Αυστρία, η οποία με σημερινές δηλώσεις του καγκελάριου Φάιμαν κάνει ξεκάθαρο ότι θα αναστείλει ολοκληρωτικά την συνθήκη (τουλάχιστον για ένα μικρό αλλά απροσδιόριστο διάστημα) για να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο τις ροές των λαθρομεταναστών στα εδάφη της.

«Όποιος έρχεται στην χώρα μας θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά στα σύνορα» δήλωσε σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Φάιμαν, ο οποίος είπε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι ενώ θα διώκονται εκτός της χώρας όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

«Σε κάθε σημείο συνοριακού ελέγχου, κάθε ένας που φθάνει θα πρέπει να δείχνει ένα κανονικό και νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο στις αυστριακές αρχές» είπε ο Φάιμαν, προσθέτοντας ότι αφού η ΕΕ δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, οι χώρες μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν να ελέγχουν οι ίδιες τα δικά τους εθνικά σύνορα.

Η Αυστρία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στρατό για να σταματήσει τους πρόσφυγες από το να μπαίνουν στην χώρα. Πάντως η απόφαση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης ουσιαστικά θέτει εκτός ισχύος την συνθήκη Σένγκεν, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την βασική της λειτουργία που είναι η ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών που  υπόκεινται σ’ αυτήν χωρίς κανέναν έλεγχο στα σύνορα. Πάντως μέσα στην εβδομάδα και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία ανέστειλαν και αυτές την συνθήκη και επαναλειτούργησαν τους συνοριακούς ελέγχους.

Σε ότι αφορά την Αυστρία, η σημερινή δήλωση του καγκελάριου Φάιμαν και η απόφαση για υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης στο θέμα των συνοριακών ελέγχων και της συνθήκες Σένγκεν είναι προφανώς αποτέλεσμα πιέσεων που δέχεται και από την αντιπολίτευση, η οποία επιμένει σε πιο δραστικές λύσεις έως και το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες.

Όπως και να έχει πάντως, η απόφαση της Αυστρίας, αποτελεί ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στην συνθήκη Σένγκεν, η οποία θεωρείται το πιο βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή αλλοτρίωσης των εθνών όπως τελικά εξελίχθηκε.

Και η θέση της Αυστρίας -όχι μόνο η γεωγραφική- είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος κρίκος καθώς καταλαμβάνει κομβικό σημείο στην Κεντρική Ευρώπη, ουσιαστικά αποτελεί το σημείο σύνδεσης Βορά-Νότου.

soimple

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε πως αν κλείσει η χώρα του σύνορα για τους πρόσφυγες, τότε η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα οξύτατο και πολυετές πρόβλημα.

Ο Σόιμπλε μίλησε στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας, τονίζοντας την ανάγκη να για γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως η “συμβουλή” για την παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα μας, έγινε κατανοητή από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σόιμπλε προσκάλεσε τα μέλη σε συνεργασία, προκειμένου να προστατευθεί και να μην διακινδυνευτεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Μάλιστα προειδοποίησε πως αυτό δε θα ήταν ζήτημα λίγων μηνών, αλλά ένα πολυετές “αγκάθι” στο οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να δοθεί λύση.!!

Το  καταλάβατε ;;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s