Ερχεται “πολιτικο-οικονομική καταιγίδα” στη χώρα τους επόμενους 2 μήνες !!

WSJ: Ρότα grexit μέσω… προσφυγικού χαράσσει ο Σόιμπλε ! .. (και ο Τόμσεν !)


Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για τον έλεγχο των συνόρων της Ε.Ε. και θα καλωσόριζε μια νέα συζήτηση για Grexit εντός του έτους, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές στο περιβάλλον του.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, υπογραμμίζει την σημασία των συναντήσεων Τσίπρα στο Νταβός, καθώς θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις συνολικές προσπάθειες στο τελευταίο πακέτο διάσωσης και να εκταμιεύσουν τα δάνεια, χωρίς τις διαμάχες που οδήγησαν την Ελλάδα στο όριο της εξόδου από το ευρώ πέρυσι.

Η Αθήνα ανησυχεί ότι οι πιστωτές θα ζητήσουν πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, με περικοπές που θα φτάνουν έως και το 5% του ΑΕΠ, ώστε να επιτύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται για να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Μια τέτοια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε μείωση των συντάξεων κατά σχεδόν 30%, πλέον των περικοπών περίπου 40% στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο και να επιβιώσει, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Εάν ο κ. Τσίπρας δεν μπορέσει να πείσει τους δανειστές, και ιδίως τη Γερμανία, πολλοί φοβούνται ότι η περίοδος σχετικής ηρεμίας στην ελληνική κρίση χρέους ίσως ολοκληρωθεί. “Ερχεται καταιγίδα”, σχολιάζει ένας αναλυτής.

Οι αξιωματούχοι των Αθηνών ελπίζουν ότι η Ευρώπη δεν έχει τις αντοχές για μια ακόμη μάχη με την Αθήνα. Η Ε.Ε. είναι σε πιο ευάλωτη φάση, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές προκλήσεις, από το μεταναστευτικό και την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων, μέχρι το αναμενόμενο δημοψήφισμα της Βρετανίας για έξοδο από την ένωση.!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s