Τουσκ: Η Σένγκεν σώζεται ή τελειώνει σε 2 μήνες – Η ΕΕ απειλείται

telesigrafo-tousk-i-sengken-teleiwnei-se-duo-minesw_l

 

Αυστηρό μήνυμα προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμβάλλουν στην επίλυση του προσφυγικού απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε περισσότερους από δύο μήνες για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» και προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα καταρρεύσει ως πολιτικό εγχείρημα αν δεν καταφέρει να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της.

Γιούνκερ: «Οι νέοι να μην δουν την Ευρώπη με τα παλιά της σύνορα»
«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικονομική νομισματική ένωση και η Μεγάλη Βρετανία, αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ.

«Σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη» πρόσθεσε και τόνισε: «Μπορούμε να το κάνουμε εάν το επιθυμούμε».

«Κοινά σύνορα – κοινή διαχείριση» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε η Σένγκεν δεν θα επιβιώσει και θα επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με τα παλιά σύνορα, αυτήν που οι νέοι δεν έχουν γνωρίσει, πράγμα που δεν τους το εύχομαι».

Ειδικότερα γι την προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε:

«Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις».

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεργασθεί «για ακόμα μια φορά» με την Επιτροπή για τη δημιουργία Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Κοινά σύνορα – κοινή διαχείριση» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε η Σένγκεν δεν θα επιβιώσει και θα επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με τα παλιά σύνορα, αυτήν που οι νέοι δεν έχουν γνωρίσει, πράγμα που δεν τους το εύχομαι».

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα»
Αναφορικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να το δούμε και από την πλευρά των μη Ευρωπαίων γειτόνων μας. Αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι έκανε τα πρώτα θετικά βήματα για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης: για παράδειγμα, θέσπισε μια υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους μετανάστες, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν προκειμένου να μειωθεί αισθητά η ροή προσφύγων.

http://gr.euronews.com/embed/321737/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s