Κινδυνεύει, πράγματι, η Ελλάδα με κρίση ρευστότητας;

Πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Klaus Regling, παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος «διάσωσης», όχι μόνο για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα αλλά και για να αποφευχθεί μία επιδείνωση της κατάστασης της ρευστότητας, την οποία ο Regling θεωρεί πιθανή.

Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει ένα τέτοιο πρόβλημα και να κινδυνεύσει, όντως, η Ελλάδα από κρίση ρευστότητας στο 2016; Η απάντηση είναι «όχι» αν η πρώτη αξιολόγηση κλείσει γρήγορα και «ναι» αυτό δε συμβεί.

Και να γιατί: Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση χρειάζεται περί τα 4 δις ευρώ για πληρώσει το δημόσιο χρέος που λήγει. Στο ίδια διάστημα, το πρωτογενές της πλεόνασμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπεται στο 1 δις ευρώ. Επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να βρει 3 δις ευρώ.

Και εδώ έρχεται το σταυροδρόμι:

Αν αποφασίσει να ακολουθήσει τη στρατηγική του 2015 και να επιχειρήσει να πληρώσει αυτό το χρέος με ρέπος από κρατικούς οργανισμούς, τότε μπορεί πράγματι να δημιουργηθεί κρίση ρευστότητας, ιδιαίτερα αν μία τέτοια επιλογή επιμηκυνθεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ιδιαίτερα στον Ιούλιο, όταν σε ένα μήνα και μόνο λήγει χρέος ύψους μεγαλύτερου των 3,5 δις ευρώ.

Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μία τέτοια απόφαση;

Αν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση ακριβώς γιατί κατά τη διάρκεια της είναι πιθανό να χρειαστεί να συμφωνήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων και σε νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα τρία χρόνια, μέσα στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού.

Έτσι ο Regling φαίνεται να έχει περισσότερο δίκαιο απ’ ότι όχι όταν προειδοποιεί για τον κίνδυνο κρίσης ρευστότητας.

του Πάνου Παναγιώτου

ΕΚΤΑ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s