Ποιά αξιολόγηση και ποιά βοήθεια !! Μακάρι αλλά .. όλα δείχνουν ότι, θα οδηγείσουν ξανά την ελλάδα “σε Γοργοθά διαρκείας” μέχρι τον Ιούλιο !!

Οι αλλαγές που ζητούνται από τη χώρα μας οι δανειστές δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν στην κρίσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού !!

Capital Economics: Η επιτυχία της αξιολόγησης δεν θα σημάνει το τέλος της ελληνικής κρίσης

Κατά συνέπεια …

H δήθεν Δέσμευση της Λαγκάρντ στον Τσίπρα ακόμη και εάν κάνει τις μεταρρυθμίσεις… είναι άνευ αντικρίσματος  !!

Κριστίν Λαγκάρντ, Αλέξης Τσίπρας Η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να απέσπασε την υπόσχεση του Ελληνα πρωθυπουργού η κυβέρνησή του «να κρατήσει ψηλά των πήχη των μεταρρυθμίσεων»

 

Μια «για τα μάτια του κόσμου» δέσμευση απέσπασε χθες, κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός, ο Ελληνας πρωθυπουργός από την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η αξιολόγηση για την οποία επείγεται η ελληνική πλευρά, με σκοπό αμέσως μετά να ανοίξει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια δέσμευση που μάλλον όμως πρέπει να εκληφθεί ως «πουκάμισο αδειανό» εκ μέρους της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, δεδομένου ότι, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ταμείο όλο αυτό το διάστημα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σιγοντάρει την επιδίωξη του Βερολίνου ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση και αντιστοίχως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Και αυτό δεν εδράζεται μόνο στην εκτίμηση ότι η εκλογική αναμέτρηση που έχει ξεκινήσει στο Ταμείο για την εκλογή νέου επικεφαλής στην ηγεσία του ή την πιθανότατη επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιούλιο,!! κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το Ταμείο έχει τους δικούς του εσωτερικούς λόγους να θέλει να περιμένει μέχρι τότε, ώστε η νέα ή η επανεκλεγείσα ηγεσία του να είναι εκείνη που θα υποβάλει στο Δ.Σ. του οργανισμού την αμιγώς πολιτική απόφαση για συνέχιση της χρηματοδοτικής εμπλοκής του στην Ελλάδα.

Εδράζεται πρωτίστως στο μήνυμα που φέρεται να έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, με το οποίο, όπως αποτυπώθηκε λίγη ώρα αργότερα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο, οι αλλαγές που ζητούνται από τη χώρα μας δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν στην κρίσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς δράσεων.

Εμμέσως πλην σαφώς το Ταμείο θέτει θέμα υιοθέτησης επιπλέον μεταρρυθμίσεων και σε άλλους τομείς για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θεωρώντας τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό το ελάχιστο («the least») των όσων πρέπει να κάνει η Αθήνα.

Πάνω σε αυτό ακριβώς το επιχείρημα αρχίζει να θεμελιώνεται η θέση ΔΝΤ και δανειστών ότι η χώρα μας έχει ακόμα δρόμο να καλύψει μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που ως στρατηγική τους ξεδιπλώνεται σταδιακά.

Εχει σημασία άλλωστε να επισημανθεί η δήλωση, πριν από λίγες μέρες, της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «η πολιτική διαδικασία με την Αθήνα δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει.!!

Ισως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016».!! Κατά τα άλλα, οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι η κ. Λαγκάρντ απέσπασε την υπόσχεση του Ελληνα πρωθυπουργού η κυβέρνησή του «να κρατήσει ψηλά των πήχη των μεταρρυθμίσεων» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), ενώ και οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τους όσα το περασμένο διάστημα έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις Αθήνας-ΔΝΤ, είτε μέσω διαρροών εκ μέρους του Ταμείου που έχουν ενοχλήσει την ελληνική κυβέρνηση είτε μέσω των πρωτοβουλιών της τελευταίας για απεμπλοκή της από την επιτήρηση του ΔΝΤ, τις οποίες η κ. Λαγκάρντ θεώρησε «πολιτικά άγαρμπες» με τον τρόπο που έγιναν και στη συγκυρία που συνέβησαν.

Η επόμενη μέρα της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ βρίσκει πάντως την Αθήνα πιο στενά δεμένη στο άρμα του ΔΝΤ, λόγω του ρόλου που Ευρώπη και Αμερική έχουν παίξει για να συμβεί αυτό, ζητώντας από τη χώρα μας να κολυμπήσει σε ύδατα τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητα, τόσο ως προς το περιεχόμενο των απαιτήσεων που θα… εφεύρουν οι δανειστές το επόμενο διάστημα όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα του πότε θα λήξει αυτό «το μαρτύριο» στο οποίο έχει υποβληθεί η Ελλάδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Θάνος Δημάδης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s