Αντί να απολογηθεί για τα εγκλήματα της διαπραγμάτευσης, ο κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζει την κατάληψη της εξουσίας

Η φιέστα του Τσίπρα κόστισε στους πολίτες 55 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο !

Η φιέστα του Τσίπρα κόστισε στους πολίτες 55 δισ. ευρώ!

Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ γιόρτασε χθες τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης της Αριστεράς. Θέλει πραγματικά θράσος για έναν πρωθυπουργό να διοργανώνει γιορτή επειδή βρίσκεται στην εξουσία, όταν έχει αποτύχει πλήρως σε όλους τους τομείς. Η χθεσινή φιέστα δείχνει και κάτι άλλο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να χαρίσει ούτε μία ημέρα από την τετραετία της θητείας της. Από τη στιγμή που κάνουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στη χώρα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, οι συριζαίοι έχουν γαντζωθεί στην εξουσία και θα διαφυλάξουν τις δικές τους καρέκλες και των υπολοίπων μελών των οικογενειών τους με κάθε τρόπο.

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν τα πάντα. Και το ασφαλιστικό και το φορολογικό και τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, «ξεπούλημα» τις αποκαλούσαν πέρυσι, αξιοποίηση φέτος. Δύσκολα θα απαρνηθούν τη βουλευτική τους έδρα τώρα που έχουν μεταμορφωθεί σε πιστούς οπαδούς της Μέρκελ από ακραιφνείς αντιμνημονιακοί. Μόνο οι εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας μπορούν να τους συμπαρασύρουν, κοινοβουλευτικά δύσκολα θα έχουν πρόβλημα.

Η χθεσινή γιορτή όμως είχε ένα σεβαστό κόστος για τους φορολογούμενους. Η πρόωρη άνοδος του Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 και η χειρότερη διαπραγμάτευση παγκοσμίως που ακολούθησε, ανέβασαν στα ύψη το λογαριασμό επιδεινώνοντας την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15% και πλησιάζει το 200% του ΑΕΠ, όταν επί Χαρδούβελη ο Προϋπολογισμός εκτιμούσε ότι το 2015 θα είχε μειωθεί στο 171%. Για το λόγο αυτό αποτελεί παρωδία η επικοινωνιακή καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ για «ελάφρυνση» όταν σε ένα χρόνο η επιβάρυνση ήταν 15%.

Η οικονομία, αντί για ανάπτυξη 2,9%, πέρασε σε ύφεση 0,7% και συνολικά στη διετία 2015-2016 η απώλεια θα ανέλθει στο 7,3% του ΑΕΠ ή 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τράπεζες από πλήρως κεφαλαιοποιημένες υποχρεώθηκαν σε νέα αναζήτηση κεφαλαίων, που κατέληξε σε μία εκποίηση των μετοχών τους σε ξένους επενδυτές με τιμές εξευτελιστικές. Μέσα στο 2015 καταθέσεις ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ έφυγαν από την εγχώρια πιστωτική αγορά και δύσκολα θα επανέλθουν όταν τα capital controls θα διατηρηθούν τουλάχιστον για ακόμη 6 μήνες.

Συνολικά η ζημιά της πρώτης χρονιάς Τσίπρα-Καμμένου εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τα 55 δισεκατομμύρια από ελλείμματα, χρέος και ύφεση.

Ενας πολιτικός που θα ήθελε να βλέπει κατάματα τους πολίτες θα ζητούσε τουλάχιστον μία συγγνώμη από το να διοργανώνει κομματικές γιορτές. Ομως, όταν πρόκειται για τον κ. Τσίπρα, που ανέτρεψε ακόμη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τα «νταούλια βαράνε». Οχι στις αγορές, αλλά στις πλάτες των πολιτών.

ΟΙ ΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Χ

Οι αποκαλύψεις για το πώς κυβερνητικά στελέχη με οδηγίες του πρωθυπουργού ετοίμαζαν τη γραμμή «άμυνας» σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ είναι ανατριχιαστικές. Οι απεσταλμένοι του Μαξίμου σε Λατινική Αμερική ζητούσαν φάρμακα για την πρώτη περίοδο, ο Λαφαζάνης ονειρευόταν ρούβλια και ο Βαρουφάκης διπλό σύστημα πληρωμών. Οι παράφρονες του σχεδίου Χ κόστισαν πολλά στον ελληνικό λαό. Ενώ ετοίμαζαν τα σχέδια εξόδου, οι πιο «ενημερωμένοι» έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και οι πιο ειδικοί «σορτάριζαν» μετοχές και ομόλογα. Οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενισχυμένη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις διατηρώντας ένα προβάδισμα 1,5-3,5 μονάδων. Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε ευρύτερες ανακατατάξεις στο μεταρρυθμιστικό χώρο, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κλυδωνίζονται. Η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκώς αυξανόμενη και η Ν.Δ. έχει μία μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσει τη δυναμική της, παρουσιάζοντας εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης και φρέσκα πρόσωπα. Το πολιτικό παιχνίδι θα έχει φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s