Το προσφυγικό και η πίεση της οικονομικής γερμανικής ελίτ οι μεγάλοι φόβοι της Μέρκελ !

Παράγοντας “υψηλού ρίσκου” θα ήταν σήμερα για την ευρωζώνη,  μια ενδεχόμενη απομάκρυνση της Μέρκελ σε συνδυασμό με το Προσφυγικό ΤΩΡΑ !

ap_ap-photo527-wi-640x436

Γιατί η απομάκρυνση της Μέρκελ τρομάζει την επιχειρηματική ελίτ;

Ένας κόσμος στον οποίον η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον καγκελάριος της Γερμανίας είναι ένας ακόμα παράγοντας ρίσκου που δεν μπορεί να υπολογιστεί εύκολα από την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε ήταν η προοπτική η Μέρκελ να αναγκαστεί να φύγει από την Καγκελαρία λόγω της πολιτικής «ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες. Αν και οι πολιτικές διαθέσεις στη Γερμανία δεν έχουν ακόμα στραφεί κατά της Μέρκελ, ωστόσο τα στελέχη αρχίζουν να φοβούνται το τέλος της δεκαετούς εποχής της Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει κανένας να την αντικαταστήσει», σχολίασε ο πρόεδρος του thinktank Eurasia Group, Ian Bremmer, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αυτή είναι η μεγάλη έκπληξη» αυτού του έτους, σημείωσε.

Τα προβλήματα της Μέρκελ έρχονται σε μια περίοδο που οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τις δυνάμεις που δημιουργούν προβλήματα στην πολιτική παγκοσμίως. Τις αντιπροσωπείες που βρέθηκαν στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα απασχόλησε πολύ η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ –αν δηλαδή θα πρέπει να την πάρουν στα σοβαρά ή όχι-, ενώ στην Ευρώπη η προσφυγική κρίση γίνεται «αέρας στα πανιά» των λαϊκιστικών κομμάτων από την Πολωνία μέχρι τη Γαλλία.

Η μεγαλύτερη απειλή

Πολλά τραπεζικά στελέχη που συναντήθηκαν στο Νταβός είπαν πως η κρίση που δημιουργεί στην Ευρώπη η μαζική εισροή περισσοτέρων από 1 εκατ. προσφύγων και το ρίσκο που αντιπροσωπεύει αυτό για τη Μέρκελ, είναι μεγαλύτερη απειλή για την σταθερότητα της Ευρώπης απ’ ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τους ευρωπαίους εταίρους της να προειδοποιούν πως μένουν λίγες μόνο εβδομάδες για να βρεθεί μια κοινή πολιτική για την επανεγκατάσταση των μεταναστών και για την αστυνόμευση των συνόρων, δεν είναι αδιανόητο το ενδεχόμενο η Μέρκελ να αναγκαστεί να φύγει φέτος από την καγκελαρία, όπως εκτίμησαν δυο στελέχη, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Υπό την πίεση των συντηρητικών του συνασπισμού της και με την λαϊκή κατανόηση προς τους πρόσφυγες να εξανεμίζεται μετά τα δημοσιεύματα για τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις από αιτούντες άσυλο την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, λιγοστεύει ο χρόνος για την Μέρκελ ώστε να βρει τρόπο να περιορίσει την εισροή των μεταναστών/προσφύγων στη Γερμανία.

Η ίδια αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις να βάλει όριο στον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, λέγοντας πως θα δώσει περιθώριο ενός μήνα –μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- στη διπλωματία για να επιτευχθεί η μείωση της εισροής. «Μετά από αυτό μπορούμε να κάνουμε μια προκαταρκτική αποτίμηση και να δούμε που βρισκόμαστε», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος.

Ευρωπαϊκή απομόνωση
Πριν από έναν χρόνο, αμέσως μετά τις επιθέσεις στο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, η Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε την παρουσία της στο Νταβός για να τονίσει πως η παγκόσμια τρομοκρατία δεν σταματά στα σύνορα της Ευρώπης και απηύθυνε έκκληση για κοινές ευρωπαϊκές ενέργειες για αντιμετώπιση του ζητήματος. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια ακόμα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που έκανε ακόμα εντονότερη τη διαμάχη για τη μετανάστευση, η στάση της Μέρκελ για τους πρόσφυγες την έχει απομονώσει ακόμα περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έφτασε στο Νταβός την Τετάρτη με μια έκκληση για κάποιου είδους κοινή δράση που θα μπορούσε να σώσει το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ. Εμφανίστηκε την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε το σχέδιό της για περιορισμό της εισροής προσφύγων στα σύνορά τους, ενέργεια που χαρακτήρισε ως «φωνή για βοήθεια ώστε να γίνει ξεκάθαρο πως η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την προσφυγική κρίση».

Στην Ευρώπη όμως φαίνεται πως λίγοι είναι αυτοί που ακούν. Με χώρες όπως η Ουγγαρία να στήνουν φράχτες και άλλες χώρες της ανατολικής ΕΕ να αρνούνται να μοιραστούν το βάρος των προσφύγων, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ απηύθυνε έκκληση από το Νταβός να μην τεθεί ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων και κάλεσε για μια κοινή προσέγγιση σε ότι αφορά τον έλεγχο των συνόρων.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι το ένα κράτος-μέλος μετά το άλλο μεμονωμένα παίρνουν μέτρα, αρχίζοντας να κλείνουν τα σύνορα, και δεν θέλω να κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο κίνδυνος η Ευρώπη να αποτύχει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλουν στην απώλεια εμπιστοσύνης στις παγκόσμιες αγορές, σε μια περίοδο που η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, η «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου και η προοπτική μεγαλύτερου προστατευτισμού στις ΗΠΑ, τροφοδοτούν την αβεβαιότητα.

Θέμα ηγεσίας

Αυτό το πολιτικό ρίσκο μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρός όσο με το να πρέπει να εξοικειωθούν με την ξαφνική αποχώρηση ενός ηγέτη που εκτιμούν ιδιαίτερα πολλοί από τους 2500 επιχειρηματικούς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hermitage Capital, Bill Brower, η Μέρκελ έχει το προτέρημα ότι είναι ένας πολιτικός ηγέτης που μπορεί να συσπειρώσει γύρω της αυτούς που δεν είναι πρόθυμοι να λάβουν αντιλαϊκές αποφάσεις.!!

Φαίνεται πως αυτό το προτέρημα θα το χρειαστεί, καθώς δημοσκόπηση της N24-Emnid που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή έδειξε πως μόνο το 15% των Γερμανών στηρίζουν την τρέχουσα απεριόριστη μεταναστευτική πολιτική.!!

«Ηγεσία είναι να κάνεις κάτι σωστό αλλά όχι δημοφιλές», σχολίασε ο Brower. «Μπορεί στους Γερμανούς να μην αρέσει που έρχονται οι Σύριοι, όμως είναι μια ιστορική και ανθρωπιστική κίνηση. Η Μέρκελ είναι μία από τους λίγους ηγέτες».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s