Έφθασαν στην Αθήνα οι μεγαλοεπενδυτές για “να πιέσουν” τους Τσίπρα και Μητσοτάκη για τις επενδύσεις τους!!

Watsa, Paulson, Ross με τους Tραπεζίτες !!


Με πλήρη ατζέντα αιτημάτων που θα θέσουν τόσο στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες πλέον συμμετέχουν, όσο και προς την κυβέρνηση, έρχονται στην Αθήνα για τα ραντεβού με τους τραπεζίτες οι ξένοι μεγαλομέτοχοί τους.

Η ομάδα των επενδυτών στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι Prem Watsa, John Paulson και Wilbur Ross, θα επιδιώξει να συναντηθεί εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών και με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη.!!

Οι ξένοι μέτοχοι αναμένεται στα ραντεβού που θα έχουν να “πιέσουν” σε τρεις βασικούς άξονες: μείωση “κόκκινων” δανείων, αύξηση καταθέσεων και περαιτέρω αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι αμιγώς στον τραπεζικό τομέα, η Fairfax του P. Watsa (με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 25 δισ. δολ.) κατέχει ποσοστό 17,29%, που αντιστοιχεί σε 369.028.211 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της Eurobank. Στις 22 Δεκεμβρίου η Fairfax απέκτησε και το 80% της ασφαλιστικής Eurolife (με την Eurobank να διατηρεί το υπόλοιπο 20%) έναντι τιμήματος 316 εκατ. ευρώ.

Στην ομάδα των cornerstone επενδυτών της Eurobank μετέχουν επίσης η Brookfield Capital Partners Limited, επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Highfields Capital Management LP, WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC του Wilbur Ross.

Tο επενδυτικό σχήμα του Wilbur Ross διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 7 δισ. δολ. με το χαρτοφυλάκιό του να εκτείνεται σε Βόρεια και Nότια Aμερική, Eυρώπη και Aσία. O ένας πυλώνας του επικεντρώνεται σε distress επενδύσεις, αναλαμβάνοντας την ανασυγκρότηση προβληματικών επιχειρήσεων. O δεύτερος ασχολείται με επενδύσεις κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την ενέργεια, την υγεία, τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές.

Όσο για τον John Paulson, το fund του οποίου έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 18 δισ. δολ., κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς  δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές και warrants, εφόσον αυτά ασκηθούν πλήρως, που ανέρχονται συνολικά σε 798.175.417 ή  ποσοστό 9,13% της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ίδιος έχει τοποθετηθεί και στην Alpha Bank όπου μέσω της εταιρίας ελέγχου του, Paulson & CO. INC, κατέχει 100.148.001 δικαιώματα ψήφου ή ποσοστό 7,32% της Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι ο J. Paulson έχει αποκτήσει από το 2014 το ποσοστό 9,99% που διατηρούσε η Τράπεζα Πειραιώς στην ΕΥΔΑΠ. Μέσω της πρόσφατης συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ο Paulson συμμετέχει και στην τελευταία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s