Γιατί οι πιο ειδεχθείς φόνοι γίνονται στην επαρχία

Οι ιστορίες εγκλημάτων πάθους και παράνοιας έχουν μπει στη ζωή μας. Σύζυγοι δολοφονούν τις γυναίκες τους σε κατάσταση αμόκ. Γονείς σχεδιάζουν με κάθε λεπτομέρεια το θάνατο του ίδιου τους του παιδιού. Παιδιά οργανώνουν σκηνοθετημένες ληστείες για να σκοτώσουν τους γονείς τους.

Και το πιο σοκαριστικό; Οι δράστες μιλούν στην κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσποιούμενοι ότι δεν ξέρουν τίποτα και πως ανησυχούν για τον άνθρωπό τους. Τα παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων έχουν πυκνώσει και –ίσως και από σύμπτωση- μονοπωλούν την επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Γιατί στην επαρχία συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται ανθρωποκτονίες υπολογίζουν ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί περίπου 40 φρικιαστικά εγκλήματα πάθους και παράνοιας. Τα περισσότερα από αυτά μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί αλλά παρατηρούν ότι στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καταγράφεται μεγαλύτερη έξαρση ειδεχθών εγκλημάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (Βέροια: υπόθεση Άλεξ, Σέρρες: το 2011 ένας φαντάρος στραγγάλισε τη φίλη του, Χαλκιδική: υπόθεση συζυγοκτόνου Λέσι Κλωντ, Κοζάνη: δολοφονίες Ανθής Λινάρδου, Κωστή Πολύζου, Καστοριά: δολοφονία φοιτήτριας, Ανδριάνας Γαρδικιώτη).

Γιατί, όμως, στην επαρχία συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά; Ποιο είναι το προφίλ των δραστών; Μπορεί ο καθένας από εμάς να έρθει κάποια στιγμή στη θέση του θύτη; Διαδραματίζει κάποιο ρόλο το DNA ή κάποιας μορφής προδιάθεση; Γιατί οι δράστες εμφανίζονται ως «ηθοποιοί» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά τη διάπραξη των φόνων;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί αν δώσει μιλώντας στη Huff Post Greece ο έγκριτος εγκληματολόγος Βασίλης Καρύδης: «Υπάρχει διαχρονικά μία τάση στην επαρχία να γίνονται τα περισσότερα από τα λεγόμενα εγκλήματα πάθους ή εγκλήματα ‘παράνοιας’. Και αυτό γιατί εκεί οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές, οι κώδικες ηθικής πιο αυστηροί, ενώ η αίσθηση της προσβολής κοινοποιείται ευρύτερα. Όλα αυτά λειτουργούν ως μία μορφή πυροκροτητή για ξεσπάσματα βίας που βασίζονται στην παρόρμηση του πάθους, της ζήλιας ή της εκδίκησης. Αυτή είναι μία πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που ισχύει στα αστικά κέντρα. Για τους ίδιους λόγους τα περιστατικά αυτού του είδους που συμβαίνουν στην επαρχία παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις και σίγουρα μεγαλύτερη δημοσιότητα. Σε μία πόλη τρέχουν παράλληλα πολλά γεγονότα που δεν αφήνουν ένα τέτοιο περιστατικό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Διαφορετική είναι και η ιεράρχηση που γίνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ένα γεγονός που γίνεται στην επαρχία σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πόλη. Όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες».

Γιατί, όμως, οι δράστες προσπαθούν να προσποιηθούν ότι δεν ήξεραν τίποτα; «Μας κάνει εντύπωση στα τελευταία περιστατικά ότι οι θύτες προσπαθούν να αποφύγουν την τιμωρία. Αυτό μας σοκάρει αλλά εντάσσεται μέσα σε μία ανθρώπινη συνθήκη. Όταν περάσει λίγο ο χρόνος και φύγει από τον δράστη η έντονη έξαρση συναισθημάτων, εκτονωθεί η ένταση, τότε σκέφτεται τρόπους αποφυγής της τιμωρίας. Υπάρχουν στον άνθρωπο μηχανισμοί ηθικής ουδετεροποίησης της εγκληματικής πράξης. Κάνει σκέψεις όπως ‘το κακό έγινε, τη σκότωσα, τι θα γίνει με εμένα, τι θα γίνει με τα παιδιά;’. Ο θύτης δίνει δικαιολογίες στον εαυτό του και κάνει σκέψεις για το κατά πόσο έφταιγε αυτός ή το θύμα», συνεχίζει ο κ. Καρύδης.

Μπορεί άραγε ο καθένας από εμάς να έρθει στη θέση του θύτη; «Ίσως να ακούγεται παράξενο αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στη θέση του δράστη. Ειδικά στην κατηγορία των εγκλημάτων πάθους η προδιάθεση, το DNA και οι κοινωνιολογικοί παράγοντες παίζουν κάποιον ρόλο σαν περίγραμμα αλλά όχι τον καθοριστικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την ανάλυση του προφίλ των δραστών προκύπτει ότι ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Άνθρωποι μορφωμένοι, αμόρφωτοι, από καλές οικογένειες, από διαλυμένες οικογένειες, φτωχοί, πλούσιοι. Τα πάντα».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: