ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ : Σίγουρα εξακολουθούν να κυκλοφορούν τα μετρητά στα ελληνικά “σεντούκια”. Άν όμως το “χαρτί” ο Ντράγκι το αποσύρει ; τί γίνεται τότε;!!

Εξακολουθούν να βασιλεύουν τα μετρητά στην Ελλάδα !!

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

 

Σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές στο τέλος του 2015 σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Αυτό μεταφράζεται σε  1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο  έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιβολή των capital controls το περασμένο Ιούλιο και η συνακόλουθη στροφή από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές πληρωμές συνέβαλε στην σύγκλιση αυτή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να απείλησε με εξαφάνιση την οικονομία των μετρητών.

Κατά την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το 2015 ακόμη και μετά την αναμενόμενη σημαντική αύξηση, λόγω των περιοριστικών μέτρων, των συναλλαγών και του κύκλου εργασιών με κάρτες πληρωμών, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι στο 20% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχοντας μια από τις τελευταίες θέσεις στη χρήση καρτών πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκδοση και κατοχή των 15 εκατομμυρίων ενεργών καρτών δεν μεταφράστηκε αυτόματα και σε χρήση ανάλογη με τα διεθνή δεδομένα και  παραμένει έτσι  πολύ πιο περιορισμένη από ότι στην Ευρώπη . Αν και τα στοιχεία γα το 2015 αναμένεται να δείξουν μεγάλη αύξηση του αριθμού συναλλαγών ανά κάτοχο κατα το δεύτερο εξάμηνο αυτή έρχεται από πολύ χαμηλά επίπεδα.   Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2014, σε κάθε έλληνα αντιστοιχούσαν οκτώ συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών), έναντι μέσου όρου 93 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον το  2014, ο συνολικός κύκλος εργασιών (τζίρος), με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Όσον αφορά πάντως το κόστος των εν λογω συναλλαγών, δηλαδή τις προμήθειες εμπόρου που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες για την αποδοχή συναλλαγών καρτών η Ελληνική Ένωση Τραπεζών  εκτιμά πως είναι «από τις πλέον ανταγωνιστικές συγκρινόμενες με αυτές λοιπών τραπεζών που λειτουργούν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι μεσοσταθμικά διαμορφώνονται σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις μεσοσταθμικές προμήθειες που εφαρμόζονται στην ΕΕ και ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η  ανταγωνιστικότητα των τιμολογήσεων των ελληνικών τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων που αποδέχονται συναλλαγές καρτών αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογιστεί και ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός διείσδυσης της χρήσης των καρτών πληρωμών στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως τα σημεία πώλησης (POS) ανά κάτοικο, δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1.800 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα έναντι 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

 Εφ.Καθημερινή

ΑΛΛΑ  ..

ΕΑΝ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ  ;!!! 

TI ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ “ΣΕΝΤΟYΚΙΑ” ΜΕ CAPITAL CONTROL ?? .. Μήπως Κατοχικά ;!!

ssd

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που έγινε για πρώτη φορά αναφορά περί πιθανής απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500€ το οποίο όπως ακούγεται στους κόλπους της ΕΚΤ είναι δύσχρηστο και αποτελεί πόλο φοροδιαφυγής.

Λόγος γίνεται και για τα χαρτονομίσματα των 200€ τα οποία θα πάνε για απόσυρση για τους ίδιους λόγους χωρίς να γίνεται γνωστό εαν αυτό θα συμβεί την ίδια περίοδο με τα 500€.!!

Λίγους μήνες μετά λοιπόν, ο Μάριο Ντράγκι και η ομάδα του έρχεται να κάνει πραγματικότητα την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500€ για την καλύτερη διαχειρισιμότητα του νομίσματος.!!

Περιθώριο ενός μήνα θα δοθεί στους πολίτες για να καταθέσουν όλα τα 500€ σε τράπεζα ενώ μετά το πέρας της περιόδου αυτής το χαρτονόμισμα δεν θα έχει καμία αξία. Η κατάθεση θα μπορεί να γίνει μόνο σε ευρωπαϊκή τράπεζα στην Ευρώπη ή εκτός αυτής.

Επίσης οι καταθέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αποδείξεις για την πηγή των εσόδων για κατάθεση 500€ πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό ενώ όσα 500ευρα δεν κατατεθούν σε τράπεζα εντός ενός μήνα ή δεν θα δικαιολογούνται από νόμιμα έσοδα θα μετατρέπονται σε κέρδος για την ΕΚΤ.!!

Η Ευρωζώνη θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της περιφέρειας, για την κεφαλαιοποίηση του ESM ή και για τη μείωση του χρέους των χωρών της ευρωπεριφέρειας, εφόσον, βεβαίως, υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.

VOICENEWS.GR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s