Σύντομα το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα τρέχουν για να προλάβουν χρεοκοπίες λόγω του πετρελαίου !

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, για να παράσχουν χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ανησυχία και για άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Βραζιλίας και του Εκουαδόρ.

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα τρέχουν να προλάβουν χρεοκοπίες λόγω πετρελαίου

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας οδεύουν προς το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συζητήσουν πιθανό έκτακτο δάνειο ύψους 4 δισ. δολαρίων για τη χώρα, κίνηση που ενδέχεται να αποτελέσει την πρώτη από μια σειρά διασώσεων που θα προκύψουν από τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου.

Η επίσκεψη στο Μπακού, που έρχεται στον απόηχο μιας συναλλαγματικής κρίσης η οποία πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου, πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών των δύο διεθνών θεσμών για τους παραγωγούς πετρελαίου των αναδυόμενων αγορών, από την κεντρική Ασία μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Βραζιλία, που τώρα βιώνει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 100 χρόνων, και το Εκουαδόρ. Η κρίση στη Βενεζουέλα που προκαλεί η τιμή του πετρελαίου καθιστά πιθανή ακόμα και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του ΔΝΤ και του Καράκας, μια πρωτεύουσα που τα κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν να επισκεφθούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν το 95% των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν και οι επιπτώσεις από την αδυναμία του νομίσματος της χώρας έχουν πυροδοτήσει μια σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρώην σοβιετική χώρα έγινε μια από τις πρώτες στον κόσμο που κατέφυγε στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ως αντίδραση στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, επιβάλλοντας φόρο 20% στην εξαγωγή ξένου συναλλάγματος.

Το νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν, το μανάτ, έχει καταγράψει πτώση 35% από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας εγκατέλειψε τη σύνδεση με το δολάριο, έχοντας πρώτα δαπανήσει περισσότερο από το ήμισυ των αποθεμάτων της μέσα σε ένα χρόνο.

Η ομάδα του ΔΝΤ θα βρίσκεται στο Μπακού από σήμερα έως τις 4 Φεβρουαρίου για μια επίσκεψη «εύρεσης δεδομένων κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι θα συζητηθεί πιθανή «τεχνική βοήθεια» και θα «εκτιμηθούν οι πιθανές ανάγκες χρηματοδότησης». Το υπό συζήτηση χρηματοδοτικό πακέτο ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. δολάρια, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s