Οι δανειστές είπαν «όχι» στο Ασφαλιστικό και συμφώνησαν στην πρόταση της Κυβέρνησης (!!!) για φόρο 50% στα υψηλά εισοδήματα

politiko15

Ξανά στο προσκήνιο οι εκλογές… Λογικό!!!

Πρωταγωνίστρια στο θέατρο του παραλόγου, κατάντησε την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι Έλληνες έχουν κατέβει στους δρόμους κατά των μέτρων. Οι δανειστές ζητούν επιπλέον –εξωφρενικά- μέτρα. Και όλα αυτά, ενώ τρέχει η διορία της Κομισιόν για έξοδο από την Σένγκεν. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και οι απαντήσεις έχουν να κάνουν με το αν θα αντέξει ο Αλέξης Τσίπρας και η Κυβέρνηση την πίεση των ημερών; Η λύση των εκλογών πάντως εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο. Και μόνο η διάψευση από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, αρκεί για να φουντώσουν εκ νέου οι φήμες. Αυτό σε συνδυασμό με την επικείμενη «συμμαχία» Τσίπρα – Κουβέλη, ανοίγει περισσότερο τις πόρτες στο ενδεχόμενο της κάλπης.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, ξεκινώντας από την επίσημη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο για εκλογές. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν θα ήταν πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν πρόβλημα για το λαό. Οι εκλογές θα τορπίλιζαν τη διαδικασία για τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η ιδέα προσφυγής σε πρόωρες κάλπες έχει πέσει στο τραπέζι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τους Θεσμούς στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και η προειδοποίηση του Αλέκου Φλαμπουράρη, να παραδώσει την έδρα του όποιος βουλευτής διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Χθες πάντως οι Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης συμφώνησαν στην ανάγκη να συμβάλλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν συζητήσαμε απολύτως κάτι τέτοιο» απάντησε ο κ. Κουβέλης όταν ρωτήθηκε για τα εν λόγω σενάρια, ενώ ξεκαθάρισε πως όταν αναφέρεται σε συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, μιλά «για το κυβερνητικό έργο, για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία οφείλει να επιτύχει, αποφεύγοντας λάθη και προχωρώντας προς τα μπροστά με συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανακαθορισμό ακόμη και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας». Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε πως θα έχει «ανοικτή επικοινωνία» με τον πρωθυπουργό.

Φόρος 50% στα εισοδήματα!!

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να καταθέτει στους Θεσμούς την πρόταση για τη νέα κλίμακα του φόρου εισοδήματος, η οποία περιλαμβάνει συντελεστή 50% για τα υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, ο συντελεστής του 50% είναι ο ανώτατος και μάλιστα υπήρξαν σκέψεις ακόμη και για συντελεστή 60%, ωστόσο αντιστέκονται στο ενδεχόμενο αυτό οι «τροϊκανοί». Δεν έχει γίνει γνωστό ποια εισοδήματα αφορά ο ανώτατος συντελεστής (π.χ. πάνω από 30.000 ευρώ).

Συνολικά, το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στην είσπραξη επιπλέον 290 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις στην πράξη θα είναι πολύ μεγαλύτερες και από τον ανώτατο συντελεστή του 50% για το φόρο εισοδήματος. Δεδομένη θεωρείται η αύξηση του συντελεστή (από 11% σε 15%) για τα εισοδήματα από ενοίκια, πιθανότατα με αναδρομική ισχύ από εφέτος. Δεν έχει γίνει επίσης γνωστό πόσους συντελεστές θα περιλαμβάνει η νέα φορολογική κλίμακα, καθώς και τι θα συμβεί με την έκπτωση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τις φοροαπαλλαγές, το αφορολόγητο και τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Εκκρεμεί, τέλος, το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικροελαφρύνσεις, ως «αντίδωρο» για το ασφαλιστικό, μετά τις κινητοποιήσεις στα μπλόκα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s