Ετοιμάζουν “παρατράπεζες” διαχείρισης “κόκκινων” δανείων !!

ΚΑΤ΄ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Παρατράπεζες στην Ελλάδα με κεφάλαια €100.000;!

Η δυνατότητα χορήγησης δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων που προβλέπεται στο νόμο (4354/2015, που η ελληνική Βουλή ψήφισε τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνεται στην εφαρμοστική πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Με άλλα λόγια οι εταιρείες των 100.000 ευρώ θα μπορούν να δίνουν και δάνεια!

Ετσι, παρακάμπτεται η πώληση σε funds, αφού το ρόλο των μεσαζόντων και των funds, θα παίζουν ταυτόχρονα οι ίδιες εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Μένει βέβαια να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, πως θα γίνεται η διαδικασία και σε ποιο βαθμό θα τηρείται ή όχι η νομοθεσία που ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα. Διότι εάν υπάρχουν αποκλίσεις, τότε θα πρόκειται για ένα σύστημα παρατραπεζικό, που θα κατακλύσει τη χώρα και θα λειτουργεί στη σκιά και εις βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πάντως, από μόνη της η υφιστάμενη πρόβλεψη, ότι αυτές οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων θα μπορούν να δίνουν και δάνεια με κεφάλαια μόλις 100.000 ευρώ συνιστά προβληματική, δεδομένου ότι κατ΄ επάγγελμα δάνεια χορηγούν μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα, που η λειτουργία τους διέπεται πλέον από αυστηρούς κανόνες και υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Τι προβλέπει το άρθρο 1, παράγραφος 20 του νόμου 4354/2015

“Οι εταιρίες του παρόντος άρθρου δύνανται, αναλογικά εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 9 παρ. 2α. του ν. 4261/2014 (Α’107), να λαμβάνουν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χορηγούν νέα δάνεια ή πιστώσεις σε δανειολήπτες, δάνεια ή/και πιστώσεις των οποίων έχουν εξαγοράσει, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Οι Εταιρείες Διαχείρισης δύνανται να χορηγούν νέα δάνεια μόνο με την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του κυρίου των απαιτήσεων.”

Η παράγραφος 15 του άρθρου 1 για το ελάχιστο ύψος μετοχικού κεφαλαίου: 
“Κάθε εταιρία που εξαγοράζει απαιτήσεις από µη εξυπηρετούµενα δάνεια ή/και πιστώσεις, οφείλει να διατηρεί ανά πάσα στιγµή ελάχιστο καταβληθέν µετοχικό κεφάλαιο ύψους εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.”

 

Aνάμεσα στα funds που θα μπορούν να προσφέρουν ρευστότητα σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και σε συνεργασία με τις τράπεζες, συγκαταλέγονται:

Tο Aktua (που έχει έρθει σε συμφωνία με την Alpha Bank, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Eurobank), το KKR, το Fortres (που έχει ήδη χρηματοδοτήσει την ναυτιλιακή Attica Group), το Oaktree, το Apollo, το Baupost, το Altamira, το J.C. Flowers, το Saikaty, καθώς και άλλα που διαθέτουν πλατφόρμες διαχείρισης δανείων.

Ως δυνητικά ενδιαφερόμενος είναι και ο Tζον Πόλσον, που έχει λάβει απόφαση για τη δημιουργία distress fund με κεφαλαιακή δύναμη πυρός 1,5 δισ. δολαρίων…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s