Μονομαχία ” Ωμέγα μπλόκ “. Γι΄αυτό ο καιρός τρελάθηκε !!

Χθες το βράδυ Ευρωπαϊκό Μοντέλο δείχνει μια μονομαχία Omega μοτίβο μπλοκάροντας την επόμενη εβδομάδα (WSI μοντέλο Lab).

Χθες το βράδυ Ευρωπαϊκό Μοντέλο δείχνει μια μονομαχία Omega !!

Ο καιρός τρελάθηκε. Η καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων παραδίδει τη σκυτάλη, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένονται έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Εξηγήσεις σχετικά με τον ασυνήθιστο για την εποχή καιρό που παρατηρείται φέτος στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, δίνουν με συνέντευξή τους στο zougla.gr δύο καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Θεόδωρος Καρακώστας, διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας αλλά και ο Θεόδωρος Μαυρομάτης, καθηγητής αγρομετεωρολογίας, αποκαλύπτουν πως ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων ετών, ενώ εξηγούν και τις επιπτώσεις στη φύση και στις καλλιέργειες που ήδη φαίνονται.

«To όλο πρόβλημα με τον καιρό ξεκίνησε από τα μέσα του Οκτώβρη και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Παρατηρούμε ότι έχουμε μια παρατεταμένη καλοκαιρία. Οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από το κανονικό. Κυρίως οι μέγιστες. Δηλαδή η μέγιστη για την εποχή είναι πολύ υψηλή, ενώ η ελάχιστη σχετικά κανονική κι έτσι κρατιέται ένα ισοζύγιο. Παράλληλα παρατηρούμε και μια παρατεταμένη υγρασία», τονίζει ο κος Καρακώστας και συνεχίζει:

«Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι η κυκλοφορία της αέριας μάζας ανοιχτά δυτικά της Ισπανίας στον Ατλαντικό, έχει μπλοκαριστεί. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα δίπολο, μεταξύ δύο βαρομετρικών συστημάτων. Ενός αντικυκλώνα και μιας ύφεσης. Οι τιμές του αντικυκλώνα είναι πάρα πολύ υψηλές με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ένα σύστημα Ωμέγα μπλοκ. Το αποτέλεσμα είναι οι αέριες μάζες οι οποίες είναι θερμές και υγρές και προέρχονται από τον Ατλαντικό, να κατευθύνονται κυρίως προς την Βόρεια Ευρώπη, δίνοντας πλημμύρες, ενώ στη δική μας περιοχή έρχονται θερμές και ξηρές αέριες μάζες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν όλος ο χειμώνας να είναι ζεστός μέχρι στιγμής.

«Ο πιο ζεστός χειμώνας είναι ο φετινός»

«Ο χειμώνα αυτός μέχρι στιγμής είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων ετών. Ο δεύτερος πιο ζεστός ήταν πέρυσι. Φέτος έχουμε ρεκόρ θερμοκρασίας. Τον Φεβρουάριο σπάσαμε το ρεκόρ δύο φορές, μόλις χθες με 24,7 βαθμούς Κελσίου», επισημαίνει ο καθηγητής.

Σχετικά με το εάν είναι σπάνιο αυτό το φαινόμενο ο κος Καρακώστας αναφέρει: « Ναι είναι σπάνιο. Σπάνιο και κυρίως εμφανίζεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εδώ όμως έχουμε εξαίρεση. Κατά την άποψή μου η μεγάλη αυτή διάρκεια του φαινομένου οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον , το ότι το 2015 και το 2014 ήταν θερμές χρονιές για όλον τον πλανήτη, επομένως οι αέριες μάζες είναι θερμές. Επιπλέον είναι ενεργό ακόμα το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Γι αυτό λοιπόν το φαινόμενο Ωμέγα μπλοκ είναι πάρα πολύ έντονο και μεγάλης διάρκειας. Κανονικά το φαινόμενο αυτό έχει διάρκεια 5 με 7 ημέρες. Εμείς παρατηρούμε ότι κρατάει μερικούς μήνες. Βέβαια παρατηρήσαμε και διαστήματα που έσπασε το μπλοκ, και γι αυτό είχαμε και την εισβολή ψύχους αλλά για λίγες μόνο ημέρες, όπως πχ. την Πρωτοχρονιά»

Οι ξηρές αυτές συνθήκες λοιπόν έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε και βροχόπτωση. Δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μόνο το 37% σε βροχή απ όσο περιμέναμε κατά μέσο όρο. Τον Δεκέμβριο είχαμε μόνο το 2%. Δηλαδή είχαμε ύψος βροχής μόνο 1 χιλιοστό.

»Κάτι μη φυσιολογικό πάντοτε θα πρέπει να επέχει τη θέση της ανησυχίας. Διαφαίνεται ότι ο χειμώνας του 2016 θα είναι ο θερμότερος. Έτσι παρατηρούμε επιπτώσεις που θα επηρεάσουν ποικιλότροπα τον κόσμο και την φύση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s